Kuva: Roosa Karhu

05.07.2023

Tapahtumien Turku tarjoaa parastaan heinäkuussa

Kesäinen Turku ei hiljene heinäkuuksi – päinvastoin! Monipuolisen kulttuurikaupungin tarjonta on kukkeimmillaan ja ainutlaatuiset tapahtuma-alueet tuovat oman sydäntä pakahduttavan lisänsä tapahtumiin. 

Ruissalon kansanpuistossa juhlitaan jälleen sydämien kyllyydestä 7.–9.7. legendaarisen Ruisrockin houkutellessa kansanpuistoon noin 35 000 kävijää joka päivä. Turun kruununjalokivi sinetöi upealla tavalla Ruisrockin jälkeen keikkalavoilta jättäytyvän Antti Tuiskun ilmiömäisen uran.  

Sounds of South -festival tuo Taiteen talon pihaan letkeää meininkiä afro-, latino- ja karibialaisesta kulttuurista 15.7., ja afrikkalaiset ja meksikolaiset herkut kruunaavat eri kulttuureista ammentavan festivaalin. Viikkoa myöhemmin, 21.–22.7. Taiteen talon ja Brinkkalan idyllisillä pihoilla koetaan taas ilmiömäistä tunnelmaa kaikin aistein, kun vaihtoehtomusiikista ja monitaiteesta päästään nauttimaan ILMIÖ-festivaalin myötä. Tapahtumaan on vapaa pääsy, ja lauantai-iltapäivänä alueelle pääsee myös 0–12-vuotiaiden lasten kanssa.  

Festivaalintäyteinen heinäkuu huipentuu Turussa näyttävästi festivaalikansan juhliessa Turun Tuomiokirkontorin ja Brahenpuiston upeissa maisemissa 27.–29.7. Suomen vanhimman kaupungin historiaa ja modernia kaupunkikulttuuria huokuva DBTL tarjoaa festivaalitunnelman lisäksi myös muunlaista herkkua – huippukokit Antti Vahtera, Petteri Luoto ja ”Kape” Aihinen ovat suunnitelleet VIP-alueiden herkulliset ruoka-annokset, jotka tuovat festivaalikokemukseen oman pikantin lisänsä. 

Herkkuja kulttuurinnälkään 

Musiikin ja festivaalien lisäksi Turku tarjoaa heinäkuussa aimo annoksen muunlaista kulttuuria ja taidetta. Kaupungin museoiden runsaan tarjonnan lisäksi Turussa nautitaan taiteesta esimerkiksi Taiteen talossa ja Logomossa.

Jo ensimmäisten viikkojen aikana suursuosion saavuttanut Kaj Stenvallin Sodan kasvot -näyttelyTaiteen talossa houkuttelee yleisöä sodanvastaisten teosten pariin. Taiteilija itse on paikalla Taiteen talossa 6., 13., 20. ja 27. heinäkuuta esittelemässä tuotantoaan. Stenvallin teosten rinnalla Taiteen talossa nähdään heinäkuussa myös ukrainalaisten taiteilijoiden lyhyempiä kesänäyttelyitä. 

Logomoon puolestaan on rakentunut kesän ajaksi Suomen suurin nykytaiteen ryhmänäyttely About Art 2023. Kesänäyttely esittelee teoksia 38 kotimaiselta ja kansainväliseltä taiteilijalta nykytaiteen eri kentiltä maalausten, veistosten ja valokuvien muodossa. 

Logomossa vietetään myös Terassikesää. Berliinistä ja Tallinnan Telliskiven alueesta inspiraatiota ammentava rouheankaunis Terassikesä on koko kesän jatkuva kulttuurifestivaali. Huippuartistien ulkoilmakeikkojen lisäksi tarjolla on runsaasti myös maksutonta ohjelmaa graffitityöpajoista salsailtaan, koko perheen katusirkustapahtumaan ja täysin alkoholittomiin bileisiin. Sunnuntain maksuttomilla klubeilla ilahduttavat Turun yöelämästä tutut DJ:t. 

Terassielämästä otetaan kaikki irti myös hieman erilaisessa ympäristössä Kirkkopuiston Terassilla. Upeissa puitteissa, valtakunnan ykköskirkon kainalossa nautitaan keskieurooppalaisesta tunnelmasta, hyvästä ruuasta ja juomasta sekä elämästä. 13.–15. heinäkuuta suurterassin rennolla alueella maistellaan modernin katuruuan lisäksi myös pienpanimo-oluita, kun Turku Craft Beer Park tuo kotimaisten pienpanimojen kiinnostavat tekijät ja uusimmat olutilmiöt Tuomiokirkonpuistoon. 

Historian havinasta pääsee nauttimaan Turun linnan turnajaisten myötä 13.–16.7. Toisistaan mittaa ottavien haarniskoitujen ritarien sekä ajan henkeen sopivan ruuan ja ohjelman myötä Turun linnan piha-alue herää täyteen eloon ja tarjoaa ainutlaatuisia elämyksiä koko perheelle. Tapahtumaan on vapaa pääsy. 

Tapahtumat tuovat merellisen tunnelman kaupunkiin 

Myös Swan European Regatta tarjoaa nähtävää ja koettavaa koko perheelle. Purjehduskilpailun ympärille rakentuva yleisötapahtuma rantautuu Forum Marinumin alueelle 20.–23.7.

Kymmenien upeiden Swan-purjeveneiden ihastelun lisäksi regatta tuo jokirantaan laadukkaat musiikkiesitykset ja Yum Baon, Bentån sekä ravintola Nomadin maut maailmalta. Erityisesti sunnuntaina 23.7. luvassa on lapsille suunnattua ohjelmaa sirkusesityksestä kaarnavenetyöpajaan ja jazzkokoonpano Megasakin hulvattomiin jazzesityksiin. 

Jazzia ja merellistä meininkiä on luvassa Forum Marinumin alueella myös 26.–29.7. Turku Sea Jazzin myötä. Kaupunkifestivaalissa yhdistyy sopivassa suhteessa kaikki täydellisen kesätapahtuman tunnusmerkit – kansainväliset ja kotimaiset jazzin huippunimet, merellinen tunnelma sekä herkullinen ruoka ja pientuottajien juomat.  

Merellisissä tunnelmissa voi seurata myös triathlonkilpailua 29.–30.7. Challenge Turku tuo kansainväliset triathlonammattilaiset ja suomalaiset kärkinimet kilpailemaan voitosta Turkuun ja Aurajoen ikoniseen jokirantaan. Kilpailun uintiosuutta Aurajoessa voi seurata Varvintorilta ja Forum Marinumilta.