30.10.2023

Taidehuone Maria yhdistää kuvataiteen ja yrittäjyyden 

Tämä on Tarinoita ytimestä -sarjan artikkeli, jossa tutustutaan keskustan yrittäjiin, asukkaisiin, ajankohtaisiin ilmiöihin ja historiaan sekä pohditaan Turun keskustan tulevaisuutta.

Puutarhakatu 9:n vaaleanruskean talon kivijalassa, korkeiden ikkunoiden takana sijaitsee Taidehuone Maria. Liike kuuluu kuvataitelija ja yrittäjä Maria Kajankille, joka pitää tiloissa kehystämöä, galleriatilaa sekä omaa työhuonettaan. Paikan päällä voi ihastella Kajankin valmistuneita töitä, seurata teosten syntyprosessia tai asioida kehystystarpeiden tiimoilta. 

Yrityksen ja taiteellisen työskentelyn yhdistävä Taidehuone Maria sai alkunsa vuonna 2018, kun tähän aikaan kuvataideopettajana Naantalissa työskennellyt Kajanki törmäsi kehysliike Funkraamin myynti-ilmoitukseen. Kajanki oli jo pitkään haaveillut siitä, että saisi opettamisen sijaan maalata enemmän, ja näin ollen hän tarttui toimeen heti: 

– Ajattelin, että nyt tai ei koskaan. Jos en nyt tähän tartu, niin olen opettajana eläkkeelle asti. Olen aika varovainenkin ihminen monesti, mutta se ei tuntunut silloin riskiltä, Kajanki kertoo. 

Taiteilijuus ja yrittäjyys kietoutuvat yhteen 

Oman luovan työn lisäämisen ohella yrittäjyydessä Kajankia kiehtoi vapaus. Kehystäminen oli nuoruuden kehystämötöiden kautta tuttua puuhaa, joten ajatus taiteen tekemisen ja kehystämön yhdistämisestä tuntui luontevalta. Lopulta vuonna 2020 avatun Taidehuone Marian alku ei kuitenkaan ole ollut mutkaton, vaan maailmanlaajuiset kriisit ovat vaikuttaneet myös aloittelevan yrittäjän työhön. Alkuun Kajankilla olikin paine tehdä kaupallisesti menestyvää taidetta.  

– Kuvataideopettajana toimeentuloni oli turvattu, joten yrittäjäksi ryhtyminen oli jännittävää, etenkin koronakriisin keskellä. Nyt olen kuitenkin alkanut ajattelemaan, etten voi maalata muita ihmisiä varten. Jos ei saa maalata mitä haluaa, on ihan sama mennä takaisin palkkatöihin, Kajanki pohtii. 

Hän kertoo, että teoksissa heijastuvat usein hänen omat tunne- ja olotilansa. Maalaaminen on oman mielen purkamista kuviksi ja sen pohjimmainen ajatus on tuottaa toisille jotakin merkittävää ja tärkeää.  

– Uskon, että jos sydämellään tekee asiat, teokseni myös löytävät sellaiset ihmiset, joita ne koskettavat. Täytyy luottaa omaan juttuun, hän sanoo.  

Kajankin mukaan sama pätee yrittäjyyteen. Nimenmuutos Funkraamista Taidehuone Mariaksi tapahtui vuodenvaihteessa, sillä Kajanki koki uuden nimen vastaavan paremmin hänen yrityksensä konseptia.  

– Mielestäni on tärkeää, että yrittäjänä tekee yrityksestä itsensä näköisen. Oma työmotivaationi kasvoi heti, kun vaihdoin nimen Taidehuone Mariaksi, eikä nimi ollut enää sidottu vain kehystämiseen, Kajanki kertoo.  

Keskustassa on ihmisiä, joita tavoittaa taiteella 

Turkuun Varkaudesta kotoisin oleva Kajanki päätyi puhtaasti sattuman kautta. Rovaniemellä vietettyjen opiskeluvuosien jälkeen Turku tuntui siltä, kuin olisi muuttanut ulkomaille.  

– Täällä kun ei ole kunnon talvia. Mutta niinhän siinä aina käy, että sinne päätyy, minne vannoo, ettei koskaan muuta, Kajanki kertoo nauraen.  

Nykyisin Kajanki kuitenkin kertoo viihtyvänsä Turussa hyvin.  

– Työmatkalla Teatterisillan yli on aina jotakin katseltavaa ympäri vuoden: kukkia, joki, valoja ja elämää. Silti Turku on sopivan kokoinen paikka ja keskusta-alue on kompakti. Koen oloni täällä turvalliseksi, hän sanoo. 

Kajankin mukaan Turussa on myös ihmisiä, joita tavoitella taiteella. Keskustasijainnin myötä ohikulkevat ihmiset uskaltavat poiketa sisälle katsomaan teoksia ja tulla tutustumaan konseptiin.  

Vuoden tai parin sisällä Kajankin suunnitelmissa on laajentaa Taidehuone Marian toimintaa taideterapeuttisiin kursseihin. Kajanki kertoo, että hänen tavoitteenaan on muovata yritystoimintaa entistä vahvemmin itsensä näköiseksi, ja kurssitoiminta on askel oikeaan suuntaan. Pidemmällä tähtäimellä katse on kuitenkin suunnattava kymmenen vuoden päähän: 

– Yrittäjänä muutokset on tehtävä hitaasti ja harkitusti, jotta asiakkaat pysyvät perässä. Samalla haluan kuitenkin pyrkiä tekemään asiat omalla tavallani. Ei saa antaa valtaa pelolle ja pelätä epäonnistumista, Kajanki toteaa. 

Taidehuone Maria löytyy osoitteesta Puutarhakatu 9. Käy tutustumassa toimintaan ja Kajankin teoksiin paikan päällä tai Taidehuone Marian nettisivuilla.