08.01.2024
Äänestä Vuoden turkulaista 2023
On aika valita Vuoden turkulainen 2023! Kulunut vuosi on ollut Turulle ja turkulaisille menestyksekäs – mutta kuka turkulainen on omalla toiminnallaan edistänyt Turun ja turkulaisuuden tunnettuutta positiivisimmalla tavalla? Äänestys on käynnissä 8.–25. tammikuuta 2024. Voittaja julkistetaan helmikuun alussa.
Perinteikkäässä Vuoden turkulainen -kilpailussa on tänä vuonna ehdolla 10 ansioitunutta turkulaista. Virallisten ehdokkaiden lisäksi äänensä voi antaa myös omavalintaiselle ehdokkaalle.
Suosikkiaan voi äänestää Turun Sanomien verkkosivuilla osoitteessa www.ts.fi/vuodenturkulainen ja Radio Auran Aaltojen verkkosivuilla osoitteessa www.radioplay.fi/auran-aallot/osallistu/tapahtumat/vuoden-turkulainen-2023/.
Äänestyksen voittaja ja äänimäärä julkistetaan Turun kaupungintalolla 1. helmikuuta kello 13 alkavassa palkitsemistilaisuudessa. Maineen ja kunnian lisäksi voittaja saa Turun pormestari Minna Arveelta messinkilaatalla koristellun Kauppatorin vanhan kiven.
Ehdokkaat Vuoden turkulaiseksi
Douglas Blair
Heviyhtye W.A.S.P.:in kitaristi Douglas Blair on tuttu näky pyöräilemässä Jopolla Aurajoen rannassa. Hostellilaiva Boressa asuva rocktähti istahtaa mielellään kahvikupilliselle taidekahvilaan, jonka henkilökunnasta on vuosien myötä tullut tuttua.
Tänä vuonna 40-vuotiskiertueensa vetäneen W.A.S.P.:in lisäksi Blair tekee töitä myös muilla musiikin osa-alueilla. Hän suunnittelee ja rakentaa kitaroita sekä opettaa nuoria muusikoita Turku Rock Academyssa. Se on tehtävä, jota Blair pitää kaikista tärkeimpänä.
– Haluan jakaa nuorille mahdollisimman paljon omasta tiedostani ja kokemuksestani. Se oli myös syy, joka sai minut jäämään Turkuun, Blair kertoo.
Kahviloiden lisäksi Blair nostaa suosikikseen Turussa pienen katolisen kirkon, jossa hän osallistuu englanninkieliseen messuun joka viikko.
– Siellä on huone täynnä Turkuun muuttaneita. He puhuvat eri kieliä, ja ovat kaikki jännittävän, uuden elämänvaiheen alussa, kuten minäkin, tässä ainutlaatuisessa ja kauniissa kaupungissa. Siellä tunnen Turun yhteisön vahvuuden, Blair kuvailee.
Jussi Fredriksson
Jazzmuusikko ja Jazz City Turku ry:n toiminnanjohtaja Jussi Fredriksson on tehnyt merkittävää työtä turkulaisen jazzin eteen.
– Työskentelen jazzmuusikkona ympäri maailmaa, ja kotona päin tehtäväni on luoda Turusta vetovoimainen jazzkaupunki, Fredriksson kuvailee.
Musiikki on ollut pienestä asti Fredrikssonin elämän kiintopiste, joten ammatti sen parissa löytyi luontevasti. Muusikkoa inspiroi muutos, joten hänet löytää usein uusien kulttuurihankkeiden parista. Fredriksson kuvaileekin Turkua aktiiviseksi ja suorastaan pirskahtelevaksi kulttuurikaupungiksi, jossa on kiva asua juuri nyt.
Fredriksson viihtyy meren lähellä ja hänen mielensä lepää saaristossa, jonka porteilla Turussa ollaan. Toisaalta häntä kiehtovat keskustan kuppilat historiallisissa kortteleissa. Myös Taiteen talo ja koko Vanhankaupungin miljöö ja Österbladin kerrostumat edustavat Fredrikssonille parasta Turkua.
– Parasta Turussa on kerroksellisuus. Historian ja tulevaisuuden dialogi, anarkian ja instituutioiden kohtaamiset. Mahdollisuudet. Arjen helppous luo aikaa oleelliseen, Fredriksson sanoo.
Kati Leskinen
Kati Leskinen on suorastaan itse rouva Turkuseura. Hän on ohjannut arvovaltaisen yhdistyksen uuteen kukoistukseen, kiinnostavaksi ja ajan hengessä eläväksi kotiseutuyhdistykseksi.
Erityisesti Turkuseuran toiminnanjohtaja on ansioitunut Mauno Koivisto -juhlavuoden organisoinnissa ja Manun nostamisessa arvoiselleen paikalle, myös kepeällä tavalla. Manun tunnettu lausahdus “Kyl se siit sit!” on pitkälti Leskisen ansiosta tullut uudestaan tutuksi turuilla ja toreilla.
– Uskon siihen, että asioita kannattaa fundeerata, mutta olen isosti tekijä-nainen. Tätä mottoa toteutan työssäni, Leskinen kuvailee.
Leskisen suosikkipaikkoja Turussa ovat Vanhakaupunki, Aurajoen ranta ja Turun saaristo, jota hän kuvailee voimapaikakseen.
Kati Leskinen on asunut myös muualla kuin Turussa, mutta pitänyt aina Turun lippua korkealla. Leskinen kertoo, että hänen elämässään parasta on ollut se, että hän pääsi takaisin Turkuun, kotiin.
– Turkulaisuus on vahva tunnetila. Parasta Turussa on se, että turkulaiset kokevat vahvaa yhteenkuuluvuuden tunnetta. Täällä on hyvä Turun henki.
Heli Nieminen
Heli Nieminen on luotsannut Turun ruokapääkaupungiksi – yhdessä toki koko ruokaperheen kanssa – mutta Nieminen innostavana, aikaansaavana ja valovoimaisena henkilönä on pitänyt hellan kuumana ja pannut ojennuksessa. Nieminen on pitkän linjan ruoka-ammattilainen, jolla on valtava ruokaan kytkeytyvä verkosto ja asiantuntemus.
– Turku on suuri rakkauteni, ja alueen ruokakulttuurin tukeminen ja kehittäminen minulle sydämen asia.
Vuoden positiivisimmaksi turkulaiseksikin valittu viestinnän ammattilainen tunnetaan niin Turussa, Suomessa kuin kansainvälisestikin. Hän on työskennellyt ruokakulttuurin parissa muun muassa Turun Sanomien ruokatoimittajana ja Ruokakaupungin projektipäällikkönä. Viime vuonna hän oli mukana, kun Turku isännöi maailman tunnetuinta ruokatapahtumaa, Michelin-tähtien jakotilaisuutta.
Heli Nieminen rakastaa Turun kauppahallia ja sen ainutlaatuista tunnelmaa. Myös uudistunut Kauppatori, Aurajoen ranta ja Kakolan alue kuuluvat hänen suosikkeihinsa.
– Parasta Turussa on, että se on syötävän kaunis kulttuurikaupunki. Turussa on aina oltu edelläkävijöitä ja rohkeita kokeilijoita. Myös yhteistyö ja hyvä yhteishenki ovat Turussa ainutlaatuisia.
Samuli Pasanen
Tapahtuma- ja kulttuurituottaja Samuli Pasanen on luova visionääri ja kansainvälinen osaaja, joka tuntee ja osaa tulkita Turun sielun.
Pasasella on erityinen taito luoda onnistuneita ja uudenlaisia konsepteja meille tuttuihin ympäristöihin. Hän on taustaryhmineen saanut aikaan suositun Kirkkopuiston Terassin Suomen kansallispyhäkön edustalle. Terassista on tullut maankuulu ja must-vierailukohde Turussa. Hän on myös elävöittänyt rohkealla ja lähestyttävällä tavalla Turun Joulutorin kaupunkilaisten olohuoneeseen eli Kauppatorille.
Pasanen on lanseerannut ja toteuttanut myös Turun ensimmäisen ruoka- ja viinitapahtuma Turku Food & Winen sekä pienpanimo-oluisiin keskittyvän Turku Craft Beerin.
– Itseäni kiinnostaa erityisesti ruoka- ja juomakulttuuri, mutta arvostan suuresti kaupunkikulttuurin parissa työskenteleviä ihmisiä.
Pasanen pitää Turussa kävelystä ja pyöräilystä, erityisesti kesäisin. Hän kuvailee, että kaupungin eri alueilla ja niitä yhdistävillä teillä, poluilla ja pururadoilla on mukava seikkailla.
– Parasta Turussa ovat ihmiset, hän kuitenkin sanoo.
Jenna Saario
Jenna Saario on edustanut Turun Palloseuraa Salibandyliigassa jo kymmenen vuotta. Konkari oli mukana joulukuussa salibandyn naisten maailmanmestaruuskilpailuissa Singaporessa, josta joukkue sai hopeaa. Mitali oli Saariolle neljäs aikuisten MM-kisoista.
Salibandyn ohella Saario opiskelee sosiaalityötä Turun yliopistossa. Hän kuvailee itseään huolehtivaiseksi, asioihin täysillä heittäytyväksi optimistiksi.
– Urheilija-minääni kuvailee parhaiten sitoutuneisuus ja tavoitteellisuus, Saario kertoo.
Jenna Saario viihtyy Turussa, sillä harjoitteluolosuhteet ovat kaupungissa erinomaiset. Lempipaikakseen hän nostaa jokirannan, joka on kaunis kaikkina vuodenaikoina.
Parasta Turussa on kuitenkin se, että kaupunki tuntuu kodilta.
Hannu Salmi
Kulttuurihistorian professori Hannu Salmi on viettänyt koko elämänsä Turussa. Hän kävi koulunsa Kärsämäessä, jäi kaupunkiin opiskelemaan ja on työskennellyt viimeiset vuosikymmenet kulttuurihistorian opettajana ja tutkijana.
Salmi tunnetaan laaja-alaisena historioitsijana, joka on erikoistunut 1800-luvun kulttuurihistoriaan sekä audiovisuaalisen kulttuurin historiaan.
Salmi on kirjoittanut useita tietokirjoja, joista kaksi on ollut Finlandia-ehdokkaana. Viimeisin teoksista oli Turun palosta kertova teos Tunteiden palo. Turku liekeissä 1827, joka avasi kokonaan uuden näkökulman menneeseen tragediaan.
Hannu Salmen mielestä parasta Turussa on, että kaupunki on sopivan kokoinen.
– Täällä on helppo tutustua ihmisiin. Ehdoton lempipaikkani on Ruissalo, mutta Turussa on paljon muitakin hyviä vaihtoehtoja, kuten Kauppatori, Vartiovuori ja Aninkaistenmäki.
Iiu Susiraja
Kansainvälisesti menestynyt kuvataiteilija Iiu Susiraja tunnetaan pysäyttävistä valokuva- ja videoteoksista, joissa taiteilija itse esiintyy. Usein omakuvissa on mukana tavallisia esineitä, ja teokset näyttäytyvät katsojalle henkilökohtaisina, humoristisina ja rohkeinakin.
Viime vuonna Susirajan yksityisnäyttely oli esillä New Yorkissa The Museum of Modern Artissa, MoMassa. Tapahtuma oli merkittävä koko suomalaisen taidekentän kannalta, sillä aiemmin vain yksi suomalaistaiteilijoista oli kelpuutettu MoMan yksityisnäyttelyyn.
Iiu Susiraja on syntynyt Turussa ja asunut lapsuutensa ja nuoruutensa Hepokullassa, jonka hän edelleen mainitsee suosikkipaikakseen kaupungissa. Nykyään Susiraja asuu taas Turussa, ja viihtyy kaupungissa, joka ei ole liian suuri, mutta josta löytyy kaikki – “ja vähän enempikin”.
– Ainutlaatuisessa kaupungissa kysyttäessä “Mitä kello on?” saadaan vastaus: “Ai nyt vai?”, Susiraja kuvailee.
Paiwand Zahid
Turkulainen sairaanhoitajaopiskelija Paiwand Zahid nousi otsikoihin elokuussa, kun hän pysäytti keskustassa yhtä henkilöä puukottaneen miehen ja piteli häntä aloillaan poliisin tuloon asti.
Sankariteon ansiosta Zahid sai myös kutsun Linnan juhliin.
Zahid kuvailee itseään empaattiseksi henkilöksi, jolla on aina humoristinen pilke silmäkulmassa.
– Muiden auttaminen on aina ollut elämässäni tärkeää, hän kertoo.
Turussa Zahid nauttii erityisesti vierailuista kesäisessä Ruissalossa auringonlaskun aikaan. Muut lempipaikat liittyvät urheiluun: suosikkeihin kuuluvat Paavo Nurmen stadion ja lukkopaini- ja vapaaotteluseuran treenitilat, joissa hän viettää vapaa-aikaansa.
– Parasta Turussa on ihmisten yhdessäolo, ja tietysti kesä. Olen ylpeänä Kurdistanista, mutta sydämeni kuuluu kotiin Suomen Turkuun.
Joose Kankare, Benjamin Venhomaa, Onni-Wiljami Virtala
Yhdeksäsluokkalaiset Joose Kankare, Benjamin Venhomaa ja Onni-Wiljami Virtala tekivät keväällä ison urakan, kun he puhdistivat Aurajokea romusta. Muutamassa viikossa kolmikko nosti joesta omasta halustaan noin sata polkupyörää ja sen lisäksi paljon muuta.
Turun pormestari Minna Arve palkitsi jokea puhdistaneet pojat omatoimisuudestaan ja tarjosi pojille kesätöitä naarauksen parissa.
Asiaankuuluvasti koko naarauskolmikon lempipaikkoihin Turussa lukeutuu jokiranta. Joose Kankare viihtyy myös Ruissalossa ja talvisin Parkin kentällä.
– Mielestäni parasta Turussa on se, että kaupunki on juuri sopivan kokoinen ja luontoa on lähellä kaupunkia, Kankare kuvailee.
Benjamin Venhomaan ja Onni-Wiljami Virtalan mielestä parasta Turussa on kaupungin historia ja kulttuuri.
Äänensä voi antaa myös omavalintaiselle ehdokkaalle.