Kuva: Ksenija Viitanen

30.05.2024

Turun keskustan turvallisuus kehittyy yhteistyöllä 

Turun keskustan turvallisuustilanteen ja kaupunkilaisten turvallisuuden tunteen parantamiseksi tehdään pitkäjänteistä yhteistyötä. Keskustan turvallisuuden parantamiseen ja yhteistyön lisäämiseen keskittyvä yhteistyöryhmä, jossa ovat edustettuina Turku Center, Turun kaupunki, Varsinais-Suomen hyvinvointialue (Varha), Lounais-Suomen poliisi, keskustan keskeiset kiinteistönomistajat sekä Varsinais-Suomen Sininauha ry, on ensimmäisen vuoden aikana päässyt sanoista tekoihin.

Keskustan turvallisuuteen panostetaan monesta eri näkökulmasta ja monen eri toimijan voimin. Turun Ydinkeskustayhdistys eli Turku Center kouluttaa jäsenyrityksiään vuosittain turvallisuuskoulutusten merkeissä.

– Meillä on ollut ilo tehdä yhteistyötä Securitaksen ammattimaisten kouluttajien kanssa. Tänä vuonna meillä oli ohjelmassa alkusammutus, hätäensiapu ja uhkaavat tilanteet. Mielestäni tärkeä osa keskustan turvallisuutta on täällä työskentelevien henkilöiden reagointi ongelmatilanteissa, sillä monesti ensihetken toimet ovat kriittisiä tilanteiden positiivisen ratkeamisen kannalta, kertoo Turku Centerin toiminnanjohtaja Kirsi Eronen.

Viime vuonna ensimmäistä kertaa jalkautunut kiinteistöjen yhteinen vartiointi ja julkisten alueiden asiakaspalvelu saa myös nyt jatkoa tänä kesänä. Kesän palvelu alkaa kesäkuussa ja jatkuu aina elokuun loppuun asti. Palvelun tarkoituksena on havainnoida keskustan turvallisuuteen liittyviä tapahtumia ja raportoida niistä sekä toimia asiakaspalvelutilanteissa opastamalla kadulla liikkujia ja neuvoa heitä mahdollisissa ilmenevissä kysymyksissä. Vartijat tekevät yhteistyötä keskustan toimijoiden, nuorten palveluiden ja päihdetyötä tekevien toimijoiden sekä poliisin kanssa.

– Viime kesänä vartiointi- ja asiakaspalvelutehtäviä oli suorittamassa yksi henkilö ja tänä kesänä henkilöitä on kaksi. Palvelun ja resurssin lisäyksen mahdollistaa yhteistyö Turun kaupungin ja kiinteistönomistajien kanssa. Tänä kesänä kustannuksiin osallistuu myös Hansakortteli, Conficap, Koy Vaisteentalo, Forum-kortteli, KOP-kolmio sekä Kansallis-Yhtiöt, kertoo Kirsi Eronen.

– Viime kesänä tuotimme ensimmäistä kertaa tämän tyyppistä palvelua Turun keskustaan ja saimme hyvää ja kannustavaa palautetta toiminnastamme. Viime kesän perusteella olemme kehittäneet palvelua entisestään ja hioneet muun muassa raportointia, kertoo palveluntuottajana toimivan X-Secin toimitusjohtaja Juuso Toivonen.

Keskustan alueelle jalkautuu viikoittain myös Varsinais-Suomen hyvinvointialueen työntekijät. Jalkautuva tiimi koostuu Mielenterveys- ja päihdepalveluiden sosiaalityön, Riippuvuustiimin ja Terveysneuvontapiste Millin henkilökunnasta. Tarkoituksena on kohdata haavoittuvimmassa asemassa olevia ihmisiä jalkautumalla heidän elinympäristöönsä ja viemällä palvelut asiakkaan luokse. Lisäksi tehdään etsivää työtä, jolla pyritään tavoittamaan palveluiden ulkopuolella olevia ihmisiä. Kohtaamisten ja avun tavoitteena on madaltaa kynnystä avun hakemiselle, ehkäistä ja vähentää päihdehaittoja sekä tarjota palveluohjausta ja neuvontaa. Varhan lisäksi kolmas sektori auttaa ja tukee omalta osaltaan asiakkaitaan ja Varsinais-Suomen Sininauha Ry:n VV2:n ja Seuraava Stepin henkilökunta jalkautuu viikoittain keskustassa asiakkaiden pariin. 

Lounais-Suomen poliisilaitos lisää kesäksi resursseja Turun keskustassa. Poliisi järjestää asiasta medialle tiedotustilaisuuden 31.5.

Tekoja myös nuorten turvallisuuden edistämiseksi

Myös nuorten turvallisuus ja nuorten aiheuttamat häiriöt ovat puhututtaneet. Keskustassa oleskeleville nuorille on avautunut alkuvuodesta Vimman tiloissa sijaitseva yökahvila, joka palvelee myös läpi kesän aina perjantaisin ja lauantaisin. 

– Yökahvila toiminta ei olisi mahdollista ilman kaupungin, seurakunnan ja Sininauha ry:n yhteistyötä. Jo muutaman kuukauden aukioloaikana olemme tavoittaneet kymmeniä nuoria per ilta. Mielestämme on tärkeää tarjota nuorille turvallinen matalan kynnyksen paikka oleiluun. Näin saamme myös rauhoitettua keskustan kaupunkitilaa kun isommallekin nuorisoporukalle on tila, johon he ovat tervetulleita, kertoo hyvinvoinnin kärkihankkeen hankejohtaja Ville Hakala.

Yökahvilatoiminnan lisäksi Turun kaupunki ja Turku Center järjestivät yhteistyökumppaneiden kanssa yläasteikäisille nuorille suunnatun Turvaa turuilla ja toreilla -tapahtuman 22.5. Tapahtuma järjestettiin nyt toista kertaa ja se kokosi satoja nuoria turvallisuusteeman pariin sekä kauppatorille että rastikierrokselle, jossa nuoret pääsivät tutustumaan heille suunnattuihin keskustan palveluihin. Kouluilta saatujen palautteiden perusteella palvelurastikierros koettiin hyvänä lisäämään myös aikuisten tietoisuutta tärkeistä palveluista.

Turun kaupunki on teettänyt turkulaislapsille- ja nuorille toukokuussa keskustan turvallisuuskyselyn jo kolmannen kerran. Tavoitteena on saada tietoja siitä, millaiseksi 10-18-vuotiaat Turun keskustan kokevat. Tuloksia tullaan tarkastelemaan syksyllä koulujen alkaessa useiden toimijoiden kesken.

Myös yksityiset taho ovat kiinnostuneita nuorten hyvinvoinnista ja ajatuksista keskustan suhteen. Hansakortteliin on perustettu nuorisoraati, jonka tarkoituksena on kehittää kauppakeskuksen toimintaa erityisesti nuorten lähtökohdista.

– Olen tyytyväinen ja optimistinen keskustan turvallisuuden suhteen, sillä yhteisen tekemisen ja kehittämisen myötä meille syntyy luotettava kokonaiskuva asiasta sekä verkosto, jonka avulla turvallisuutta voidaan kehittää sekä ongelmatilanteisiin etsiä toimivia ratkaisuja, kertoo Kirsi Eronen.

Keskustan turvallisuusryhmä kokoontuu seuraavan kerran loppusyksystä, jolloin arvioidaan kesän onnistumisia sekä kehittämiskohteita.