09.09.2024

Vuoden 2024 piispisteko ehdokkaat myynnissä vielä 5.10. asti

Vuoden piispisteko 2024 äänestysaika on päättynyt. Tuotteita saa kuitenkin ostaa toimipisteistä aina 5.10. asti. Voittaja julkistetaan Hansailmiössä 4.10. Vuoden piispisteko 2024 -kilpailu juhlistaa turkulaisuuden makeimpia puolia. Ensimmäistä kertaa järjestettävä kisa tuo maisteltavaksi uusia, piispanmunkista inspiroituneita tuotteita kuudelta turkulaiselta toimijalta. 

Kilpailijoiden tuotteiden esittelyt:

Cafe Chingon, nunnanmunkki: Meksikolainen luostarileivonnaisperinne saa uuden muodon piispanmunkissa! Munkin täytteessä on omenaa ja perinteisiä siirtomaa-aikaisia mausteita: kanelia, neilikkaa ja maustepippuria. Munkki on kuorrutettu kermaliköörillä, papantlalaisella vaniljalla ja ripauksella rommia. Kuorrutuksen päälle on ripoteltu pähkinää.

MBakery, kermapiispis: tässä leivoksessa yhdistyy kaikki klassisen piispiksen elementit ja MBakeryn vahva osaaminen konditoriomaailmasta. Lopputuloksena syntyi kermapiispis, joka esitellään varmasti ensimmäistä kertaa maailmassa leivosmuodossa. Kirsikkana leivoksen päällä upeaakin upeampi turkulaisen yhteistyö tulos eli KUI Designin Piispis-logo!

Cafe Qwensel, peacepis: Turussa on piispiksen lisäksi toinen legendaarinen munkki eli norjan munkki. Peacepis-munkissa yhdistyvät nämä kaksi legendaarista tuotetta sekä idea rauhasta. Munkin päällä komeilee nimittäin suklaasta tehty rauhankyyhky!

Ravintola Smör, piispis: Smörin piispis on kunnianosoitus piispanmunkille. Kerma-bavaroisen muotoon tehty piispis on maustettu hävikkipullalla, vadelmahillolla sekä ripauksella cayenne-pippuria. Päällä on pomadaa ja se tarjoillaan kahvi-granitan kera. Piispis on osa Smörissä tarjottavaa menu-kokonaisuutta.

Opetusravintola Taito ja kahvila Wisio, piispis-cookie: Piispis cookie mukailee alkuperäistä tuotetta makumaailmaltaan, mutta ulkonäkö ja tekstuuri ovat saaneet uuden muodon. Piispis-cookie on helposti lähestyttävä herkku, joka on näppärä kuljettaa vaikka evääksi tai tuliaiseksi myös säilyvyytensä puolesta. Tuote on myynnissä kahvila Wisiossa.

Villa Kuuva, piispanleivos: Tämän aleksanterinleivosta ja piispanmunkkia yhdistelevän herkun taakse kätkeytyy historiaa ja sekä mahtava tarina, jossa seikkailevat itse Keisari Aleksanteri III, arkkipiispa Renvall ja Villa Kuuvan aikanaan omistanut paroni Samuel Werner von Troil. Lue koko tarina täältä!

Uusi kilpailu ikonisen leivoksen ympärille

Piispis eli piispanmunkki on ikoninen leivonnainen ja yksi tärkeä turkulaisuuden ilmentymä. Piispis on kasvanut Turussa suorastaan koko kaupungin ilmiöksi. Mutta miltä näyttää – tai maistuu – täysin uudenlainen versio piispiksestä? Ensimmäistä kertaa järjestettävässä Vuoden piispisteko -kisassa ovat mukana Cafe Chingon, MBakery, Cafe Qwensel, ravintola Smör, opetusravintola Taito ja kahvila Wisio sekä Villa Kuuva. 

Pormestari Minna Arve sanoo, että Vuoden piispisteko -kilpailu tarjoaa loistavan tilaisuuden tuoda esiin sekä kaupungin monipuolista ja rikasta ruokakulttuuria että gastronomista osaamista ja innovatiivisuutta.

– Kuten Turussa yleensä, myös tässä kilpailussa ammennetaan historiasta ja luodaan rohkeasti uutta. Vaikka voittajia voi olla vain yksi, en näe mitään syytä sille, etteivätkö kaikki kilpailun leivonnaiset voisi muodostua uusiksi perinteiksi, Arve kertoo.

Piispis-kisan suojelijana toimii Turun piispa

Piispanmunkin nimi juontaa juurensa kaupungin historiaan, ja munkki on saanut nimensä Turun arkkihiippakunnan piispanvirasta. 

Tätä historiaa kunnioittaen Vuoden piispisteko 2024 -kilpailun suojelijana toimiikin Turun arkkihiippakunnan piispa Mari Leppänen.

– Olen kasvanut Helsingissä ja opin vasta Turun seudulle muutettuani, että berliininmunkeiksi muualla kutsutut leivonnaiset ovatkin oikeasti piispanmunkkeja. Yksi hauska kotiutumisen merkki oli se, kun huomasi alkaneensa puhua piispiksistä. Niin hyvin murre ei ole kuitenkaan vielä tarttunut, että osaisin sanoa torikauppiaalle uskottavasti, että ”pist siit viis piispist”, kertoo Mari Leppänen.

Hän odottaa innolla kilpailun uusia piispis-versioita.

– Piispikset liittyvät jaettuihin kahvihetkiin, jotka ovat tärkeitä ja tekevät hyvää. Ehkä piispismuistoista erityisiä tekee juuri se, että piispanmunkkeja syödään yhdessä toisten kanssa, isosta laatikosta, sormet tahmaisina. 

Uudet piispikset myyntiin tällä viikolla

Piispiksen uudet versiot tulevat myyntiin Turussa tällä viikolla, ja niitä voi ostaa vähintään noin kahden viikon mittaisen kilpailuajan eli 5.10 asti. Kukin mukana oleva toimija myy niitä omissa toimipisteissään aukioloaikojensa mukaan, joten saatavuus kannattaa tarkistaa kilpailijoiden nettisivuilta tai somesta.

Yleisöllä on siis mahdollisuus tehdä makea piispis-kierros ja maistaa ennen äänestyspäätöksen tekemistä vaikka kaikkia uusia tuotteita. Äänestämään pääsee Turku Centerin nettisivuilla, sieltä löytyy myös kuvat ja kuvaukset kaikista kisassa mukana olevista piispiksistä.

Vuoden piispisteko -kilpailun järjestävät yhdessä Turku Center, Ruokakaupunki Turku ja Hansakortteli. Voittaja ratkaistaan yleisöäänestyksellä.

– Vuoden piispisteko on yhteisen ideoinnin tulos ja olemme innoissamme, että pääsemme toteuttamaan kisan ensimmäistä kertaa tänä vuonna, kertoo Turku Centerin toiminnanjohtaja Kirsi Eronen

Kilpailun tarkoituksena on tuoda esiin alueen ruokakulttuuria, yrittäjyyttä ja turkulaista identiteettiä sekä kehittää uusia herkullisia tuotteita myyntiin. Vuoden piispisteko 2024 on osa piispis-perinteen jatkumoa ja myös Turun Ruokakaupungin pitkäjänteistä kehitystyötä alueen ruokakulttuurin hyväksi. 

Vuoden 2024 piispisteon voittaja palkitaan Hansakorttelissa 4. lokakuuta. 

– Toteutimme Hansakorttelissa vuosi sitten upean Piispistaideteoksen Hansatorille 750 piispiksestä ja loimme piispiksestä valtakunnallisen ilmiön. Tiedotteemme huomattiin jopa Saksassa saakka silloin, saa nähdä miten käy nyt, naurahtaa Hansakorttelin markkinointipäällikkö Mirva Järvinen.

Mikä on piispis?

Piispis eli piispanmunkki on olennainen osa turkulaista kahvilakulttuuria, ja se herättää paljon tunteita. Klassikolle on omistettu jopa oma Facebook-ryhmänsä nimeltä ”Piispanmunkki on piispanmunkki”. Muualla Suomessa leivonnaista nimittäin kutsutaan (turkulaisten mielestä) virheellisesti nimellä berliininmunkki. 

Muodoltaan ja maultaan piispis on yleensä pyöreä, kevyesti kardemummalla maustettu leivonnainen, joka on kuorrutettu vaaleanpunaisella tai valkoisella sokerikuorrutteella. Perinteisesti munkki täytetään vadelmahillolla, joka tuo siihen mehevyyttä.

Piispanmunkki ei ole vain rakastettu jälkiruoka, vaan myös symboli turkulaisuudelle ja kaupungin historialliselle identiteetille.