Kuva: Ksenija Viitanen

10.10.2024

Turun kaupungintalon edustalla tutkitaan maaperää – jalankulkuun ja pysäköintiin muutoksia

Turun kaupungintalon pihapiirissä alkavat maaperään liittyvät lisäpohjatutkimukset lauantaina 12. lokakuuta. Kairaukset kestävät nelisen viikkoa. Tutkimusten aikana Aurakatu 2:ssa sijaitsevan pysäköintialueen käyttöön ja tontin läpikulkuun tulee rajoituksia.

Maaperätutkimukset liittyvät Turun kaupungin päätökseen peruskorjata kaupungintalo ja sitä ympäröivät rakennukset. Painuvat rakennukset paalutetaan ja niiden perustuksia vahvistetaan. Samalla uudistetaan ja kunnostetaan korttelin piha-alueet ja kaupungintalon edessä oleva puistikko. Kaupunginhallitus hyväksyi toukokuussa 2024 kaupungintaloa ja korttelia koskevan laajennetun hankesuunnitelman.

Aloitus sulkee pysäköintialueen viikoksi

Varsinaiset kairaukset kaupungintalon edustalla alkavat maanantaiaamuna 14.10. kello 7. Pysäköintialue ja ajoneuvoliikenne suljetaan kokonaan jo edeltävänä lauantaina illalla 12.10. kello 19. Pysäköintialue on suljettu noin viikon ajan. Siirtokehotusta noudattamatta jättäneet ajoneuvot siirretään pois työmaa-alueelta.

Poraus tehdään vaiheittain, joten kulkua alueen eri osien läpi rajoitetaan viikkojen 42–46 aikana. Kairausten arvioidaan valmistuvan marraskuun ensimmäisellä viikolla. Porauksesta aiheutuu meluhaittaa. Työt ajoitetaan 07–18 väliselle ajalle, mutta on mahdollista, että osa kairauksista kestää arki-iltaisin kello kahdeksaan asti.

– Tavoitteena on, että alueella työskenteleville ja liikkuville aiheutuisi mahdollisimman vähän haittaa. Turvallisuussyistä ja työstä johtuen joudumme kuitenkin aina rajaamaan noin 10×5 metrin laajuisen alueen työn alla olevan porauspisteen ympäriltä. Porauksesta nousee maan pinnalle vettä ja savea, joka siivotaan heti porauksen päätyttyä, kertoo Pekka Ojala Mitta Oy:stä.

Kunnostuksella lisää viihtyisää kaupunkitilaa

Maaperätutkimuksilla pohjustetaan kaupungintalokorttelin rakennusten ja piha-alueiden korjauksen aloittamista.

– Kunnostuksen tavoitteena on, että arvokas julkinen puistoalue saa arvoisensa käytön ja korttelista saadaan nykyistä viihtyisämpi. Puistikosta halutaan myös luonteva kulkureitti Kauppatorilta ja Hansakorttelista jokirantaan, kertoo hankkeen projektipäällikkö Mari Virtanen Turun kaupungilta.

Puistikosta esimerkiksi poistuu huoltoliikenteen ja liikuntaesteisten pysäköintipaikkoja lukuun ottamatta kaikki muu pysäköinti ja puistoon luodaan oleskelualueita.

Kaupunkilaiset saivat esittää toiveita ja mielipiteitä korttelin kehittämiseksi joulukuussa 2023 tehdyn Kerro kantasi -kyselyn kautta. Siinä selvisi, että useimmat vastaajista halusivat arvokkaasta puistosta rauhallisen oleskelualueen: lisää istutuksia ja vehreyttä ja pysäköinti pois korttelista.

Piha-alueen kunnostuksessa ja kaupungintalon sekä sitä ympäröivien rakennusten peruskorjauksessa on meneillään urakoitsijan ja suunnittelijoiden hankintavaihe. Suunnittelu ja rakentaminen ajoittuu vuosille 2026–2028. Korjaukset tehdään yhteistyössä Museoviraston kanssa.