Oona Ylikoski

14.06.2024

Alkukesän kruununa varhaisperuna

Monelle varhaisperunat ovat kesän suurinta herkkua. Vuonna 2023 K-ryhmä toteutti kyselytutkimuksen, jonka perusteella 84% suomalaisista koki kesäperunat parhaaksi mökki- ja kesäruoaksi. Suomalaisen ruokavuoden kalenterista löytyy teemapäiviä monille herkuille, mutta kotimaista varhaisperunapäivää siellä ei ole näkynyt. Asian korjaamiseksi on perustettu varhaisperunapäivä, jota vietetään joka vuosi 15.6. Varhaisperunapäivänä lisuke ottaa pääroolin ja toimii pöydän tähtenä.

Varhaisperuna suomalaisuuden perikuvana

Varhaisperuna sopii hyvin suomalaiseen kulttuuriin: ankarien ja joskus karujenkin olojen keskeltä nousee vaatimattoman näköinen mukula, jonka sisus on makumaailmaltaan runsas. Moni odottaa tätä kesän herkkua koko pitkän talven ajan ja kotimainen varhaisperuna on monelle erottamaton osa kesää.

Varhaisperunapäivä on ideoitu MTK:n, Turun kaupungin, Visit Naantalin, Visit Paraisten, YritysSalon ja Turun Ydinkeskustayhdistyksen yhteistyönä. Päivän tavoitteena on nostaa kotimaisen varhaisperunan arvostusta ja innostaa suomalaiset nauttimaan varhaisperunaa. Varhaisperunapäivää voidaan jatkossa viettää joka vuosi esimerkiksi kaupoissa, toreilla ja kaupoissa.  

Varsinais-Suomi ja varhaisperuna

Varhaisperuna saapuu kauppoihin kesäkuun aikana ja se kasvatetaan avomaalla suojaavan katteen alla. Sitä on kuvailtu kaupoissa seuraavin sanoin: ”ohutkuorinen peruna, josta kuori irtoaa kevyesti peukalolla hieraistaessa, pinnan alla kirkas, vaalea pinta”.

Varsinais-Suomella on suuri merkitys valtakunnallisessa varhaisperunan tuotannossa. Varsinais-Suomessa viljellään yli 70 % Suomen varhaisperunasta. Varhaisperunaa tulee paljon esimerkiksi Naantalista, Paraisista, Laitilasta, sekä Uudestakaupungista. Paikallisuutensa lisäksi varhaisperuna etuna on sen ekologisuus. Runsasnaattinen varhaisperuna toimii hiilen sitojana, erityisesti yhdessä kerääjäkasvin kanssa viljeltynä.

Nappaa resepti- ja tapahtumavinkit alta!

Turkulaisen ravintola Göranin keittiömestari ja Masterchef Suomi: Professionals -kisan voittaja Aleksi Lukka on luonut kaksi herkullista reseptiä varhaisperunan ympärille ja hän tunnistautuu itsekin varhaisperunan faniksi. Repepteistä löydät reseptikortit alta ja Aleksin paistetun siikareseptin herkullisuutta voi myös ihailla tässä videossa.

Keskustassa pääsemme juhlimaan varhaisperunaa myös tapahtumien kautta. Voit osallistua esimerkiksi Neitsytperunafestivaaleille 14.-15.6.2024 Panimoravintola Koulun sisäpihalle. Festivaaleilla on tarjolla livemusiikkia ja perunaruokia. Tapahtumaan on maksuton sisäänpääsy.

Hieman kauempana Nauvossa järjestetään ”De Vita Pärön” varhaisperunafestivaalit 15.6.2024 klo 10–14. Kotimaista varhaisperunaa pääsee juhlimaan tapahtumissa monessa muodossa omien kesäkokkailujen rinnalla!