Ilkka Kemppinen ja Pihla Ojala: Tuuliajolla. Promokuva. Kuva: Janne-Pekka Manninen.

07.03.2024

Finfringe 2024 – alkemiaa, lelujunamatka, norsukuningas ja stand up -ihme ideaa etsimässä

Tanssiva taikaliemi kuplii alkemiaa ja sirkusta! Lelujunalla halki rakkauden ja menetysten! Tragikoominen kuvaus norsukuningas Babarin myöhemmistä vaiheista!  Islannin stand up -ihme ideaa etsimässä!

Varmoihin kevään merkkeihin kuuluu Finfringe myös vuonna 2024. Yllättävä esitysfestivaali järjestetään Turussa kuudetta kertaa 8.-12. toukokuuta.

Kansainvälinen ja moniääninen itsenäisen esittävän taiteen festivaali kokoaa nähtäväksi vapaan taiteen kentän tuoreita virtauksia. Festivaalilla nähdään 20 enintään tunnin pituista esitystä yhdeksästä eri maasta. Finfringe-kattaukseen mahtuu tänä vuonna teatteria, sirkusta, tanssia, stand upia, magiikkaa, improvisaatiota, dragia ja edellä mainittujen yhdistelmiä.

Maailmankuulu islantilainen stand up -koomikko ja sarjakuvataiteilija Hugleikur Dagsson saapuu viimein Finfringeen – eikä hänellä edelleenkään ole aavistustakaan, mitä hän tekee. No idea -esitys sisältää ajatuksia ainakin seksuaalisesta aikamatkustuksesta, kissojen nylkemisestä ja jalkapallosta.

Kustavilaisen sirkustaiteilijaryhmä ArtTeatron kaikenikäisille sopivassa vangitsevassa Witchcraft-komediassa taidokkaat noidat keittävät taikaliemiä, tanssivat, manipuloivat, loihtivat ja leijuvat. Eteläkorealaisen HOO Dance Companyn Paper tuo lohdutuksen kirjeen kaikelle katoavalle tanssin ja kauniiden origamien kautta.

Elephant in the Room on espanjalaisen Pablo Lechugan leikkisä komedia ranskalaisen lastenkirjallisuuden klassikoihin kuuluvan norsukuningas Babarin myöhemmistä vaiheista. 92-vuotiaan alkoholiongelmaisen norsun huoneessa on elefantti: oliko hänen tarinansa kolonialistinen?

Brittikoomikko David Callaghanin palkittu Everything That’s Me is Falling Apart vie katkeransuloisiin ja huvittaviin tarinoihin rakkaudesta ja menetyksestä, keinoinaan animaatio, esitysteknologia, livekamera ja – kyllä – lelujuna.

Äitienpäivänä 12.5. Arctic Ensemble -sirkuskollektiivi tarjoaa Kauppatorilla katusirkustapahtuman. Finfringen ohjelmistoa nähdään tuttuun tapaan Linnateatterissa, Turun Kaupunginteatterin Sopukassa ja Åbo Svenska Teaterissa, jonka Café Tiljan toimii festivaalin tukikohtana, tarjoten iltaklubeja ja oheisohjelmaa. Lisäksi esityksiä jalkautuu kauppakeskus Hansan Hansatorille. Festivaali tekee yhteistyötä myös Kirkkopuiston terassin kanssa.

Ympäri maailmaa toimii yli 250 Fringe-festivaalia. Finfringe on osa Nordic Fringe networkia, jonka muut jäsenfestivaalit ovat Ruotsista, Norjasta, Tanskasta, Islannista, Virosta ja Liettuasta.

Finfringen yhteistyökumppaneita ovat edellä mainittujen lisäksi Turun Taideakatemia, Turun kaupunki, Hansakortteli, Turku Center ry ja Oulun Kehä-festivaali.

Finfringe – Yllättävä esitysfestivaali 8.-12.5.2024