27.09.2023

Föllärillä poljet keskustaan jouluun asti

Turun kaupunkipyöriä eli tuttavallisemmin fölläreitä on käytetty kesäkaudella 2023 erittäin hyvin, ja asiakkaat ovat olleet pyöriin tyytyväisiä. Kaupunkiympäristölautakunta hyväksyi esityksen kaupunkipyöräkauden jatkamisesta kokeiluna marras-joulukuulle. Kokeilulla helpotetaan turkulaisten ja kaupungissa vierailijoiden kestävää liikkumista myös alkutalvella.

Turun nykyiset kaupunkipyörät eli föllärit ovat osoittautuneet erittäin pidetyiksi ja hyvin toimiviksi. Meneillään oleva kausi on ensimmäinen kokonainen kausi (1.4.-31.10.) nykyisen sopimuskauden aikana. Kaupunkipyöriä käytetään aktiivisesti, ja käyttömäärä on kasvanut koko ajan kohti syksyä. Kaupunkipyöriä on tähän mennessä vuokrattu kuluvana kesäkautena 214.000 kertaa ja matkoja on tehty 253.000.  Pyöriä on käytetty parhaina päivinä yli 4 kertaa per pyörä, joka on erittäin hyvä määrä. Syyskuun osalta käyttöaste on keskimäärin 3,5 kertaa/pyörä/päivä, kun kauden keskimääräinen käyttö on ollut 2,3 matkaa/pyörä/päivä. Kauden käyttöastetavoitteeksi määriteltiin tälle kaudelle 2 matkaa/pyörä/päivä.

Asiakastyytyväisyys on ollut koko kauden ajan huippuluokkaa keskiarvon ollessa 4.5/5. Käyttäjä on voinut antaa sovelluksen kautta arvosanan ajokokemukselleen vuokrauksen päätyttyä.

Kaupunkipyöräjärjestelmä maksaa noin 89.000 euroa kuukaudessa, kun pyörät ovat käytössä. Asiakastulot ovat keskimäärin 24.600 euroa kuukaudessa (huhtikuu-elokuu), ja markkinointitulot noin 10.000 euroa kuukaudessa, jotka vähennetään kuukausimaksusta. Tulot kattoivat huhti-elokuussa vajaat 40 % kustannuksista, ja pyörien käyttö on edelleen lisääntynyt tämän jälkeen syyskuussa. Vuoden 2023 tavoitteeksi asetettiin kaksi käyttökertaa päivässä pyörää kohti, jolloin tulot kattaisivat noin 30 % kustannuksista.

Jos pyöriä käytetään keskimäärin neljä kertaa päivässä, kaupunkipyöräjärjestelmän tuloilla saadaan katettua puolet kaupunkipyöräjärjestelmän kustannuksista.  Järjestelmän edut eivät ole kuitenkaan laskettavissa vain suorina käyttökustannuksina tai -tuloina, vaan myös asukkaiden hyvinvoinnin ja pyöräilyn terveysvaikutusten lisääntymisenä. Mitä enemmän pyörillä ajetaan, sitä suurempia hyödyt ovat niin yksilöille kuin muille, vähentyneiden päästöjen muodossa. Kestävän kaupunkiliikkumisen edellytysten parantaminen on olennainen osa, jotta savutetaan Turun kaupungin asettamat ilmastotavoitteet

Kaupunkiympäristölautakunta päätti hyväksyä kaupunkipyöräjärjestelmän toimittajan tekemän tarjouksen kokeilusta, jossa kaupunkipyöräkautta jatkettaisiin jouluun 2023 saakka. Siten, että pyöriä on loka-marraskuun vaihteeseen normaalit 700 kpl, ja pyörämäärää ja asemamäärää vähennetään hallitusti kohti vuoden loppua. Marras-joulukuun vaihteessa pyöriä olisi käytettävissä noin 400 kpl. Föllärikauden jatkossa varaudutaan reagoimaan myös mahdollisiin kelimuutoksiin, eli järjestelmä voidaan sulkea tarvittaessa, jos keli on vaikea, ja palauttaa taas käyttöön säiden niin salliessa. Pyöriin ei asenneta talvirenkaita.

Jo ostetut käyttöoikeudet jatkuvat normaaliin tapaan myös marras-joulukuun ajan.