Kuva: Samu Valleala

05.03.2024

Ihana Turku – Kulttuurikaupungin tärpit kevääseen ja kesään

Turku on vanha kaupunki uusilla kujeilla. 800-vuotisjuhliaan vuonna 2029 juhliva kaupunki kätkee sisälleen niin monimuotoista historiaa kuin modernia kaupunkikulttuuriakin. Tervetuloa tutustumaan elävän kulttuurikaupungin monipuoliseen tarjontaan! 

Aurajokiranta Turun keskustassa tarjoaa elävää kaupunkikulttuuria parhaimmillaan. Alue on pala kauneinta Suomea ja elämys jo itsessään. Nyt aluetta kehitetään kuitenkin vieläkin upeammaksi kokonaisuudeksi, Tuomiokirkolta merelle ulottuvaksi Kulttuurirannaksi, jossa monia rannoille sijoittuvia perinteikkäitä kulttuuri- ja taideinstituutioita täydentävät uudet palvelut, toiminnot ja reitit, jotka kutsuvat viipymään ja viihtymään. Etenkin kevään tullen Aurajokirannasta tulee kaupunkilaisten toinen olohuone, jossa myös matkailijat pääsevät hetkessä kiinni eurooppalaisen kulttuurikaupungin sykkeeseen.  

Turun pormestari Minna Arve korostaa, että kiinnostava kaupunkikulttuuri syntyy ennen kaikkea erilaisten ihmisten kohtaamisesta, josta on jo vuosisatojen ajan syntynyt Turkuun uutta luovaa liikettä. Kaupunki uskookin kulttuurin voimaan ja on investoinut sekä investoi seuraavien vuosien aikana varovastikin arvioituna pari sataa miljoonaa euroa kulttuuriin. Yhtenä suurimpana investointina on uusi musiikkitalo Fuuga. Investointien luokka on pohjoismaidenkin mittakaavassa merkittävä. 

– Turussa me lähdemme siitä, että kulttuuri ei ole hyvien aikojen luksusta, vaan hyvien aikojen luoja. Se on kaikkialla läsnä oleva ja kaikkeen vaikuttava, mutta hankalasti yksilöitävä tekijä, joka tunnetasolla saa meidät usein rakastumaan kaupunkiin. Turku ei olisi Turku ilman tapahtumia ja kulttuuria, pormestari Arve painottaa. 

Maailmanluokan kulttuuria 

Kevään näyttelykausi on alkanut Turussa poikkeuksellisen vilkkaasti. Kansainvälistä mainetta niittäneen turkulaisen valokuvataiteilija Iiu Susirajansoolonäyttely Ei mikään helppo nakki on laajin Suomessa nähty katsaus Susirajan tuotantoon ja se on houkutellut WAMiin vierailijoita ennätystahtia. Näyttely on nähtävillä 12. toukokuuta asti.    

Turun kulttuurijohtaja Anu Laitila suosittelee tutustumaan myös kuvataiteilija Alvar GullichseninKosmos-näyttelyyn, joka on esillä Ars Novassa 19. toukokuuta asti. Kesän näyttelytarjonnasta erityisen kiinnostavia ovat hänen mukaansa kuvanveistäjä Emma Helteen keraamiset taideteokset Turun taidemuseossa ja videotaiteilija Irene Suosalon animaatioluupit ja videoinstallaatiot Ars Novan galleriassa. 

Erityismaininnan ansaitsee Laitilan mielestä myös Luostarinmäen museo, joka on yksi tämän vuoden Museum of the Year Award -kilpailun finalisteista ja ehdolla myös kotimaisen Vuoden museo -tunnustuspalkinnon saajaksi.    

– Turun palosta selviytynyt autenttinen 1800-luvun puutaloalue on hieno kesäkohde yksin, kaksin, lapsiperheille ja kaikenlaisille seurueille, Laitila vinkkaa. 

Maailman tuulia Turun Kulttuurirantaan tuovat heinäkuussa myös suuret purjelaivat, kun Turku isännöi jo kuudennen kerran The Tall Ships Races -tapahtumaa. 

– Merellisyys ja kansainvälisyys ovat syvällä Turun identiteetissä. The Tall Ships Races 2024 on Suomen kesän suurin yleisötapahtuma ja tapahtumaan odotetaan puolta miljoonaa kävijää. Turun merellinen identiteetti saa näin ansaittua näkyvyyttä ja varmasti moni innostuu vierailemaan kaupungissa juuri purjelaivojen innoittamana, toteaa pormestari Arve. 

Yhteistyöllä uusia elämyksiä 

Turun kaupunginteatterista, WAMista ja nyt rakenteilla olevasta musiikkitalo Fuugasta on muodostumassa ainutlaatuinen kulttuurikeskittymä Kulttuurirannan sydämeen.  

Eri kulttuuritalojen yhteistyöstä saadaan esimakua jo huhtikuussa, kun teatterin, filharmonisen orkesterin ja Saaristo-oopperan yhteisteos Ihminen parhaan kykynsä mukaan saa kantaesityksensä Turun kaupunginteatterissa.  

– Elämme todella innostavaa aikaa teatterinkin kannalta. Yhteisproduktiot ja luova kulttuuritilojen käyttö tuovat kävijöille täysin uudenlaisia elämyksiä, toteaa Turun kaupunginteatterin toimitusjohtaja Arto Valkama.   

– Yhteistyöllä saavutamme myös uudenlaisia yleisöjä. Hauska esimerkki on esimerkiksi Hevisaurus – Sinfonisesti räyh!– konsertti, jossa koko perheen suosikki Hevisaurus nousee nyt maaliskuussa ensimmäistä kertaa lavalle yhdessä sinfoniaorkesterin kanssa, Turun filharmonisen orkesterin intendentti Nikke Isomöttönentäydentää.  

Vapaan kentän kulttuuritoimijat yhteen kokoava Taiteen talo monipuolistaa kaupungin kulttuuritarjontaa ja tuo sykettä Vanhankaupungin sydämeen. 

Taiteen talossa nähdään kesällä esimerkiksi kuvataiteilija Antti Eklundin ja virolaisen korutaiteilija Sigrid Kuuskin taideyhteistyö Dressed for Dinner sekä Taiteen talon omien taiteilijoiden yhteisnäyttely Yllin kyllin.  

– Näyttelyiden lisäksi Taiteen talon pihapiirissä koetaan tänäkin vuonna lukuisia tapahtumia, muun muassa viime vuonna ensimmäistä kertaa järjestetty afro-, latino- ja karibialaista kulttuuria juhlistava Sounds of South, punkfestivaali Punk ja Yäk sekä Vanhankaupungin sisäpihoille laajeneva ILMIÖ-festivaali, Taiteen talon toimitusjohtaja Jere Pensikkala kertoo.