Oona Ylikoski

07.06.2024

Kaikki tiet vievät keskustaan

Joustava ja ympäristöystävällinen liikkuminen on tärkeää kaupunkikeskustassa. Turun keskusta on helposti saavutettavissa millä tahansa kulkuvälineellä ja viime vuosina liikkumisesta on pyritty tekemään entistä joustavampaa uudistamalla katuja eri liikennemuotojen käyttöön ja ohjaamalla yksityisautot maan alle parkkihalleihin.

Tässä artikkelissa tutustutaan palveluihin, joita yksityisautoiluun on saatavilla kattavasta Aimon palveluvalikoimasta. Aimon palveluita voi yhdistellä omiin tarpeisiin ja niitä tukee myös Turun laaja valikoima erilaisia sähköpotkulautoja ja kaupunkipyöriä. Yhteiskäyttöauton valitseminen oman sijasta mahdollistaa myös julkisten kulkuvälineiden tehokkaamman hyödyntämisen. 

Auto parkkihalliin ostosten ajaksi

Omaa liikkumista keskustassa voi sujuvoittaa jättämällä auton päiväksi parkkihalliin ostosten ja elämysten ajaksi. Parkkihalleihin on helppo ajaa ja tieto pysäköintipaikan saatavuudesta on jo ennakkoon tiedossa eli turhaa ajoa ympäri keskustaa kadunvarsipaikkaa etsien ei enää tarvita. Hyvästi siis ajantuhlaus ja turhat pakokaasut! Parkkihallissa auto on turvassa ja helposti saavutettavissa, mutta liikkuminen keskustassa on usein miellyttävämpää jalan. Turun keskusta on hyvin tiivis ja kaikki palvelut ja elämykset ovat saavutettavissa kävellen tai esimerkiksi kaupunkipyörän tai sähköpotkulaudan avulla muutamassa minuutissa.

Aimo Park on kenties useimmille tutuin Aimon palvelu ja se toimii pysäköinnin helpottamisen eteen. Helpointa pysäköinti on Taskuparkki-sovelluksen avulla. Sovelluksella voi pysäköidä Aimon ulkoalueilla, pysäköintihalleissa, sekä Turun ja Helsingin kadunvarsipaikoilla. Sovellus vaatii rekisteröitymisen ja maksutiedot, mutta tämän jälkeen sen käyttö on hyvin yksinkertaista. Pysäköinnin aloittaminen ja lopettaminen tapahtuu sovelluksessa, joten reissuja maksuautomaateille ei tarvita. Keskustassa lähimmät Aimon pysäköintipaikat sijaitsevat Kivikukkarossa, Hansakorttelissa, Louhessa, ja Scandic Julia -hotellin yhteydessä. Voit tarkistaa kaikki Aimon pysäköintipaikat Turussa osoitteesta:  https://www.aimopark.fi/kaupungit/turku/

Lataa auto kauppareissun aikana

Aimo tarjoaa palveluita myös sähköauton omistajille. Aimo Charge on palvelukokonaisuus, joka mahdollistaa oman sähköauton lataamisen eri kohteissa. Näin voit yhdistää auton lataamisen esimerkiksi kauppareissuun. Myös Aimo Charge ominaisuus on pidetty mahdollisimman yksinkertaisena. Latausta hallitaan samaan tapaan kuin pysäköintiä Taskuparkki-sovelluksella ja maksu menee suoraan sinne liitetyltä kortilta. Latauspisteiden sijainnit Turussa voit tarkistaa esimerkiksi osoitteesta: https://www.aimopark.fi/aimo-charge/lahin-latauspiste/. Aimo Charge kokonaisuutta on myös mahdollista laajentaa vaikka oman taloyhtiön tai yrityksen parkkipaikalle, jolloin siitä voi saada suurimman mahdollisen hyödyn irti omalle sähköautolleen.

Harkitse yhteiskäyttöautoa oman sijasta

Yhteiskäyttöautojen suosio on lisääntynyt viime vuosina erityisesti suurissa kaupungeissa (tieto.traficom.fi/fi/tilastot/yhteiskayttoautot). Myös Aimo on laajentanut toimintaansa Aimo Share – yhteiskäyttöautoilla, joita voi vuokrata helposti nettisivujen kautta. Turun kaltaisessa kaupungissa oma auto ei ole välttämättömyys, sillä välimatkat kaupungin sisällä ovat suhteellisen lyhyitä. Oman auton omistaminen voi olla myös suuri kustannuserä. Yhteiskäyttöauto voi olla hyvä ratkaisu, jos esimerkiksi autoa tarvitsee vain harvoin, sille ei ole säilytystilaa tai sen hankintaan ei ole taloudellista mahdollisuutta.  

Yhteiskäyttöauton voi vuokrata Aimon kautta verkosta osoitteesta aimosharing.fi. Sivuilla syötetään liittymiskoodi Aimosharing ja rekisteröidytään palveluun. Tämän jälkeen Aimo vahvistaa tietosi ja vahvistuksen jälkeen voit aloittaa autojen vuokraamisen. Kaikki Aimon yhteiskäyttöautot ovat täyssähköautoja ja vuokrausta hallinnoidaan verkossa helposti puhelimella, joten odottelua tai avaimia ei tarvita! Hinnat ja autojen sijainnin Turussa voit tarkistaa osoitteesta: https://www.aimopark.fi/aimo-share/yhteiskayttoautot-kartalla/.