21.02.2025
Kaksi tärkeää ruokakilpailua Turkuun toukokuussa – Turun ruokaviikot alkavat samaan aikaan
Turku vahvistaa asemaansa merkittävänä ruokakaupunkina isännöimällä 27.–28.5. kahta kansallisesti merkittävää ruokakilpailua, kun Logomossa toteutetaan Vuoden Kokki & Vuoden Tarjoilija -semifinaalit sekä Suomen Bocuse d’Or -karsinnat. Samalla starttaavat Turun ruokaviikot, jotka jatkuvat 15.6. asti.
Suomalaisen ruokakentän kovimmat tekijät kohtaavat Turun Logomossa 27.–28. toukokuuta, kun Vuoden Kokki & Vuoden Tarjoilija -kilpailun semifinaali ja Suomen Bocuse d’Or -karsinnat kilpaillaan peräkkäisinä päivinä ainutlaatuisena tapahtumakokonaisuutena. Kilpailut tarjoavat yleisölle ennenkokemattoman mahdollisuuden seurata huippuammattilaisten työskentelyä ja elää mukana jännittävässä kisatunnelmassa.
– Olemme nyt ensimmäistä kertaa yhdistämässä osaamisemme ja tuomassa kilpailut ja niiden ihmiset yhteen. Tämä on ainutlaatuinen yhteistyö niin kumppanuustasolla kuin pohjoismaisestikin, kertovat Tiina Isohanni, projektijohtaja Bocuse d’Or Academy Finland ry:stä, ja Emilia Santavuori, valikoima- ja markkinointijohtaja Wihuri Metro-tukusta, joka toimii Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija -kilpailun pääjärjestäjänä.
He korostavat, että kilpailujen yhdistäminen osoittaa alan vahvuuden ja kyvyn uudistua. Tavoitteena on gastronomisen yhteistyön vahvistaminen, suomalaisen ravintolakulttuurin kehittäminen sekä alan veto- ja pitovoiman lisääminen. Yhteistyö parantaa myös suomalaisen gastronomian tunnettuutta ja nostaa tuomarityöskentelyn tasoa entisestään.
Turku on luonteva yhteistyökumppani kilpailuille
Yhtenä tapahtumakokonaisuutena järjestettävien kilpailujen näyttämönä toimii Turun Logomo. Turku on profiloitunut merkittäväksi ruokakaupungiksi, ja se tarjoaa kilpailuille inspiroivan ympäristön, vahvan ravintolakentän ja elinvoimaisen ruokakulttuurin.
– Turku on Suomen johtavia ruokakaupunkeja ja tunnettu tapahtumaosaamisestaan. Yhteistyö Bocuse d’Orin ja Vuoden Kokki & Vuoden Tarjoilija -kilpailujen kanssa tukee tätä kehitystä ja vahvistaa aluetta gastronomian keskittymänä, sanoo Turun kaupungin tapahtumajohtaja Antti Kirkkola.
Hän korostaa, että kilpailut ovat tärkeä osa alueen elinvoimaa ja vetovoimaa:
– Tällaiset tapahtumat tuovat alalle näkyvyyttä ja houkuttelevat osaajia sekä paikallisesti että kansainvälisesti. Turku tunnetaan jo laadukkaasta ravintolatarjonnastaan, ja nyt meillä on mahdollisuus vahvistaa mainettamme entisestään ruokamatkakohteena.
Kilpailut kiinnostavat laajasti niin ruoka- ja ravintola-alan ammattilaisia, oppilaitoksia kuin myös suurta yleisöä ja mediaa.
Suomen Bocuse d’Or -edustaja valitaan Turussa
Bocuse d’Or on maailman arvostetuin gastronominen kilpailu, jonka finaali järjestetään kahden vuoden välein Lyonissa, Ranskassa. Suomen Bocuse d’Or -karsinnat pidetään joka toinen vuosi, ja kilpailuun ilmoittautuvat Suomen edustajiksi haluavat ammattikokit – usein Vuoden Kokki -kilpailun voittajat ja finalistit.
– Osallistuminen Bocuse d’Or -kilpailuun on ammattikokille ainutlaatuinen mahdollisuus haastaa itsensä ja kehittää taitojaan. Kilpailu vaatii suurta omistautumista, luovuutta ja teknistä osaamista, luonnehtii Tiina Isohanni.
Kilpailuprosessi kestää kaksi vuotta. Turussa järjestettävästä kansallisesta osakilpailusta voittajajoukkue etenee EM-kilpailuun, josta parhaat saavat paikan Lyonin Bocuse d’Or -maailmanmestaruuskilpailuun.
Vuoden Kokki & Vuoden Tarjoilija -finaalipaikat ratkeavat Logomossa
Vuoden Kokki & Vuoden Tarjoilija -kilpailu on Suomen arvostetuin keittiö- ja tarjoilutyön suomenmestaruuskilpailu. Kilpailut järjestetään vuosittain ja titteliä tavoittelee kilpailijoita valtakunnallisella laajuudella. Monelle ravintola-alan ammattilaiselle kilpailu on toiminut ponnahduslautana uralla.
Turun semifinaaleissa kilpaillaan finaalipaikoista, ja suomenmestaruus ratkeaa lokakuussa finaalitapahtumassa.
– Vuoden Kokki & Vuoden Tarjoilija-kilpailut ilmentävät ravintola-alan innovatiivisuutta, rohkeutta sekä trendejä ennakkoluulottomasti. Kilpailuissa mitataan kokkien ja tarjoilijoiden ammattitaitoa monipuolisesti kilpailujohdon asettamien tehtävien mukaisesti, kertoo Emilia Santavuori.
Ruokaviikot tulevat taas keväällä
Turun Ruokaviikot järjestetään myös tänä keväällä 27.5-15.6. välisenä aikana. Luvassa on monipuolisesti ruokateemaan liittyvää tapahtumallisuutta sekä tietysti ravintoloiden ja pop-up-toimijoiden herkullisia kattauksia. Ruokaviikkojen ajalle osuu myös muun muassa Varhaisperunapäivä, jota vietetään valtakunnallisesti 15.6. nyt jo kolmatta kertaa sekä Vanhankaupungin juhla, jota vietetään kesäkuun puolivälissä. Ruokaviikkojen koko tarjonta ja mukana olevat ravintolat ja kahvilat julkaistaan myöhemmin keväällä.