Oona Ylikoski

24.06.2024

Kesäliikunta työhyvinvoinnin tukena

Kesäkuun alkaminen tarkoittaa kesäliikuntakauden alkamista myös Turun keskustassa. Lämpimien kelien myötä omasta työhyvinvoinnista ja arkijaksamisesta voi pitää kiinni kuntosalien lisäksi ulkosalilla, tai vaikka työmatkalla. Tässä artikkelissa tutustutaan kuntosali Fysicin valmentajien Ismo Uusi-Uolan, sekä Liisa Eskosen avulla työhyvinvoinnin kulmakiviin. Lisäksi annetaan konkreettisia vinkkejä porrastreeniin. 

Rutiinien merkitys arjen jaksamisessa

Työhyvinvointi rakentuu useasta palasesta, joista liikunta on yksi osa-alue. Sen ohella on tärkeää pitää huolta esimerkiksi omasta unesta, sekä riittävän monipuolisesta ravinnosta. Säännöllinen liikkuminen tekee kuitenkin ihmeitä palautumiselle, stressitasoille ja jaksamiselle. 

– Säännöllinen liikunta tuo uutta energiaa arkeen ja työntekoon, sekä mahdollistaa stressin nollauksen”, kertoo fysiikkavalmentaja Liisa Eskonen.

Erityisen tärkeänä valmentajat kokevat rutiinien luomisen liikuntaan. Työpäivään voi ujuttaa liikuntaa huomaamattaan kulkemalla työpaikalle pyörällä auton sijasta ja valitsemalla rappuset hissin sijaan. Toinen tärkeä tekijä on löytää sopiva suhde liikunnan kuormittavuuden kanssa. Jos töissä on kovin stressaava ajanjakso, niin omaa treenaamista voi muuttaa kevyemmäksi. Jo lyhyet kävelyt vaikuttavat positiivisesti jaksamiseen ja mieleen.

Etsi itsellesi sopiva paikka ja aika

Etenkin kesällä kannattaa myös muistaa, että jokainen voi etsiä itselleen mieluisimman liikuntamuodon, sekä kellonajan. Liikunnan ei tarvitse tapahtua perinteisellä kuntosalilla, vaan esimerkiksi porrastreenit ja ulkokuntosalit mahdollistavat liikunnan ja kesäsäästä nauttimisen samanaikaisesti:

– Liikkuminen kannattaa tehdä itselleen mahdollisimman helpoksi ja rennoksi, kommentoi fysiikkavalmentaja Liisa Eskonen.

Lämpimien kelien myötä turkulaisilla on mahdollisuus kokeilla uusia lajeja ja nauttia kesästä kuntoillen. Kesällä keskustassa järjestetään monipuolista ohjattua liikuntaa myös maksuttomasti. Tarjolla on esimerkiksi mölkkyä, petankkia, sekä sauvakävelyä. Tutustu kaikkiin Turun kaupungin järjestämiin kesäliikunnan muotoihin tästä.

Sopivan treenimuodon ja treenimäärän löytämiseen voi myös saada apua esimerkiksi Fysicistä. Fysic on Turun keskustassa sijaitseva yksityinen kuntosali, joka sopii treenaajille lähtötasosta riippumatta. Treenit ja treeniohjelmat räätälöidään henkilöiden mukaan, joten palvelut sopivat aktiiviurheilijoille, mutta myös liikunnan pariin palaaville. Perinteisen yksilövalmennuksen ohella Fysicissä tarjotaan esimerkiksi parivalmennuksia, pienryhmätreenejä fysioterapiaa, hierontaa, sekä kuntotestauspalveluita. Voit tutustua kaikkiin Fysicin tarjoamiin palveluihin täältä ja varata ajan ilmaiseen valmennustarpeiden kartoitukseen!

Porrastreeni kohottaa kuntoa ja vahvistaa lihaksia

Yksi hyvä esimerkki tehokkaasta ulkotreenistä on porrastreeni. Ensisijaisesti porrastreeni on kestävyysurheilua. Kunnon kohottamisen lisäksi porrastreeni vahvistaa erityisesti pohkeita, sekä reisi- ja pakaralihaksia. 

– Tärkeää porrastreenissä on aloittaa maltilla pienistä määristä. Näin palautuminen mahdollistetaan ja treenille haluaa lähteä myös seuraavan kerran. Porrastreeni on tehokasta esimerkiksi kerran viikkoon harjoitettuna muun liikunnan ohella, kommentoi fysiikkavalmentaja Ismo Uusi-Uola.

Tärkeää on myös huolellinen lämmittely ennen treeniä. 10–15 minuutin kävely, sekä lyhyet liikkuvuusharjoitteet mahdollistavat sen, että treenistä saadaan suurin mahdollinen hyöty irti. Porrastreenin hienous on sen monipuolisuus: sen voi maustaa vaikka erilaisella rytmillä ja suunnilla. Jos päivä on ollut raskaampi niin pelkkä portaiden kävely on hyvää treeniä. Kaiken lisäksi Turun keskustan monien portaiden hyödyntäminen on täysin ilmaista. Portaita löytyy esimerkiksi Taidemuseomäeltä, Samppalinnalta, sekä Paavo Nurmen Stadionilta.