Kirsi Eronen

12.05.2023

Menestysresepti elinvoimaiselle keskustalle

Turun keskusta on ollut vetovoimainen kauppapaikka jo monta sataa vuotta. Maailma on ehtinyt muuttua vuosien aikana paljon ja kaupankäynti elää parhaillaan taas uutta murrosvaihetta megatrendien, kuten digitaalisuuden ja vastuullisuuden muuttaessa tapojamme kuluttaa. Millä keinoilla Turun keskusta on myös tulevat sadat vuodet elinvoimainen kauppapaikka?

Keskustan valttina monipuolisuus

Menestysreseptin raaka-aineita ovat keskustan monipuolisuus, ainutlaatuisuus ja saavutettavuus. Keskustan toimijoiden määrä ja alueen monipuolisin tarjonta ovat tärkeitä perusteita, joiden varaan on helppo rakentaa. Mutta laajaa tarjontaa tarjoaa moni muukin – kauppakeskukset ja internet, miten siis erottautua joukosta? Kaupunkikeskustan ehdoton valtti tässä suhteessa on yrittäjien asiantunteva ja laadukas palvelu. Asiantunteva ja iloinen asiakaspalvelija voi pelastaa huononkin päivän ja samalla tulee tehdyksi tarpeelliset ostokset. Mikä onkaan ihanampaa kuin käydä ostamassa juuri nostettuja uusia perunoita torilta suoraan tuottajalta tai saada sydämellistä ja asiantuntevaa palvelua vaikkapa silmälasiostoksilla? Turun keskusta on täynnä upeita yrittäjiä ja asiantuntevaa palvelua. Ostosmatka keskustaan voi parhaimmillaan olla elämys, jonka jälkeen huomaat hymyileväsi hieman leveämmin.

Ainutlaatuinen kohtaamisten paikka

Turun keskusta ei ole vain ostospaikka vaan se on ainutlaatuinen kohtaamisten paikka, jossa voit nauttia kulttuuritarjonnasta ja muista elämyksistä ympäri vuoden. Keskustamme vahvuus on sen aitous. Sen historia on rakennettu vuosisatojen aikana ja kerroksellisuus näkyy ympäri keskustaa. Uutta ja vanhaa ja vielä vanhempaa miljöötä pääsee ihastelemaan ympäri keskustaa. Rakkaan keskustamme kehittäminen on tasaisesti otsikoissa ja on varmaa, että jokaisella turkulaisella on mielipide suurista rakennushankkeista. Tämä kaikki kertoo omaa tarinaansa siitä, että me turkulaiset välitämme syvästi keskustastamme ja haluamme sen olevan viihtyisiä ja sopiva paikka juuri minulle.

Ainutlaatuinen kohtaamisten paikka – sitä Turun keskusta todella on. Kohtaat keskustassa tuttuja ja tuntemattomia, ihmisiä on aina liikenteessä. Jokirantaa on tituleerattu kaupunkilaisten toiseksi olohuoneeksi ja toria keskustan sydämeksi. Keskustassa voit viettää helposti koko päivän ja tehdä irtioton arjesta. Nauti aamupalaa torilla, jatka matkaa museoon, käy lounaalla yhdessä keskustan upeista ravintoloista, shoppaile ja tutustu keskustan tarjontaa. Levähdä kahvilla ja seuraa kaupungin sykettä. Kruunaa päivä vaikka leffateatterikäynnillä ja illallisella tunnelmallisessa jokirannassa. Kaupunki on täynnä mahdollisuuksia, minkälainen olisi sinun vapaapäiväsi keskustassa?

Kaikki pyörät pyörivät keskustaan

Turun keskustan saavutettavuus on puhuttanut lähivuosina. Iloksesi hyvä lukija, voin todeta, että tuletpa sitten millä kulkuneuvolla hyvänsä keskustaan, on se nykyään helppoa. Autoilijana voit suhauttaa suoraan johonkin keskustan kahdeksasta parkkihallista, joukkoliikenteen käyttäjänä pääset astumaan suoraan torille ja pyöräilijänä tai kävelijänä voit saapua mistä tahansa ilmansuunnasta ja voit vapaasti valita mihin teet ensimmäisen pysähdyksesi keskustassa.

Kuten jokainen menestysresepti, myös keskusta tarvitsee kirsikkansa. Jokaiselle meistä se voi olla eri asia, tunnelma tai konkreettinen juttu, joka saa meidät ihastuksen valtaan ja sykkeen kohoamaan. Minulle se on yllättävät kohtaamiset – keskusta on mahdollisuuksien paikka, jossa tunnen olevani turkulaisuuden äärellä.