Kuva: Olli Sulin

09.07.2024

Saapuminen Tall Ships Races tapahtumaan

Kansainvälinen suurtapahtuma The Tall Ships Races järjestetään Turussa kuudetta kertaa torstaista sunnuntaihin 18.–21.7. Länsirannan tapahtuma-alue ulottuu Martinsillalta Turun linnan alueelle saakka ja itärannan tapahtuma-alue Telakkarantaan Kuningatar Margaretan laiturialueelle asti. Tapahtuma-alue Aurajoen alajuoksulla avataan yleisölle jo tiistaina 16.7. Ravintola- ja myyntitoiminta alueella käynnistyy samana päivänä.

Tapahtuma-alueen rakentaminen alkaa keskiviikkona 10.7. ja tapahtuma on purettu viimeistään maanantaina 22.7. Tapahtumaan odotetaan puolta miljoonaa kävijää, mikä tulee aiheuttamaan ruuhkia keskustan alueella. Turun kaupunki suosittelee välttämään yksityisautoilua koko tapahtumaviikon ajan ja saapumaan tapahtumaan julkisilla kulkuvälineillä tai jalan. Keskustan pysäköintilaitokset palvelevat normaalisti ja keskustasta pääsee noin kilometrin matkan tapahtuma-alueelle bussilla, jalan ja pyörällä.

Maaliikenne ja rajoitukset tapahtuman aikana

Siirtokehotuskyltit on jo asetettu tapahtuma-alueelle. Pysäköintikiellot tulevat voimaan maanantaina 8.7. ja keskiviikkona 10.7. klo 08 alkaen. Itäisen Rantakadun rannan puoleinen kaista suljetaan liikenteeltä Martinsilta–Merimiehenkatu-välillä maanantaista 15.7. alkaen. Vapaaksi jäävä kaista toimii yksisuuntaisena katuna, jonka ajosuunta on Merimiehenkadulta kohti Martinsiltaa. Kaista pyritään avaamaan normaalille liikenteelle sunnuntain 21.7. aikana alusten lähdettyä Turusta. Keskustan katuja suljetaan perjantaina 19.7. klo 16–17 tapahtuman miehistöparaatin takia. Tarkemmat yksityiskohdat tiedotetaan myöhemmin.

Tapahtuma-alue suljetaan liikenteeltä kokonaan maanantaista maanantaihin 15.–22.7. Tällä aikavälillä vain asukasliikenne kiinteistöjen pysäköintitiloihin on sallittua. Asukasliikenne vaatii erillisen asukaspysäköintiluvan, joita jaetaan ainoastaan autopaikan haltijoille. Yksityisautoilua on rajoitettu myös Ruissalossa seuraavilla teillä: Hevoskarintie, Isopukintie, Kansanpuistontie, Kuuvantie, Pikkupukintie.

Henkilöautojen pysäköinti tapahtuman aikana

Tapahtuma-alueella ei ole pysäköintipaikkoja yleisölle. Henkilöautolla saapuvat voivat hyödyntää seuraavia pysäköintimahdollisuuksia ympäri Turkua: liityntäpysäköinti Turun Messukeskuksessa, vedenpuhdistamon alue Ruissalossa, P-Louhi keskustassa ja Toriparkki keskustassa.

Hevoskarin ja Kansanpuiston alueilta löytyy ilmaista pysäköintitilaa. Jos alueiden paikat ovat täynnä, autoja ei päästetä alueelle enempää. Pysäköinti on valvottua.

Myös polkupyörä- ja sähköpotkulautaliikennettä rajoitetaan koko tapahtuma-alueella tapahtuman aikana. Parkkipaikat polkupyörille ja sähköpotkulaudoille löytyvät Unioninkadulta ja Veistämöntorilta. Lisäksi erillinen polkupyöräparkki sijaitsee Linnankadulla Turun Linnan sivussa ja erillinen sähköpotkulautaparkki Linnankadun ja Vallihaudankadun kulmassa puistoalueella.

Kattavat lisätiedot eri pysäköintimahdollisuuksista löytyvät tapahtuman verkkosivuilta: https://tallshipsturku.fi/tapahtumatietoa/

Tapahtuma-alueen yhteydessä on neljä taksiasemaa. Asemat sijaitsevat Sotalaistenkadulla, Merimiehenkadulla sekä Linnankadulla Forum Marinumin edustalla ja Barkerinpuiston vieressä. Invataksit voivat noutaa ja purkaa lastinsa Forum Marinumin pihalle ja Vaakahuoneen kulmalle ennen tapahtuma-alueen pääporttia.

Autolla saapumista tapahtumaan helpotetaan liityntäpysäköinnillä

Keskustan ruuhkautumisen ennaltaehkäisyn ja sujuvan tapahtumaosallistumisen edistämiseksi, Turun kaupunki järjestää autoilijoille liityntäpysäköintimahdollisuuden Turun Messukeskuksen parkkipaikalla.

The Tall Ships Races Turku 2024 -suurtapahtuman alue avataan yleisölle jo tiistaina 16.7. Keskiviikosta 17.7. alkaen tapahtumaosallistujien on mahdollista liityntäpysäköidä henkilöauto Turun Messukeskuksen parkkialueelle. Liityntäpysäköinti on helppo ja kätevä tapa saavuttaa tapahtuma ilman että autoilija joutuu etsimään parkkipaikkaa mahdollisesti ruuhkaiselta tapahtuma- ja keskusta-alueelta.

Liityntäpysäköinti toimii niin, että vierailija parkkeeraa auton Messukeskuksen parkkialueelle ja maksaa pysäköinnin kertakorvauksen EasyParkin sovelluksen kautta. Pysäköinti kustantaa 15 euroa + operaattorin palvelumaksu. Parkkimaksu on autokohtainen ja pysäköinti on voimassa 24 h.

Liityntäpysäköinnin hintaan sisältyvät bussimatkat tapahtuma-alueelle ja takaisin liityntäpysäköintipisteelle. Messukeskukselta järjestetään oma linja-autokuljetus tapahtuma-alueelle ja takaisin noin 30 minuutin välein. Pysäkki tapahtuma-alueella sijaitsee Amiraalistonkadulla, vanhojen raitiovaunuhallien edustalla. Fölin bussimatkat eivät kuulu liityntäpysäköinnin hintaan.

Lisätiedot liityntäpysäköinnistä löydät Turun kaupungin sivuilta: The Tall Ships Races Turku 2024 -tapahtuman liityntäpysäköinti | Turku.fi

Julkinen liikenne

Tapahtuma aiheuttaa muutoksia Fölin liikennöintiin.

Joen itäpuolella linjat 3, 14, 14T, 15, 15A, 15B, 15T, 30, 53, 53A, 53T, 55, 56, P1 ja P3 liikennöivät tilapäistä reittiä Stålarminkatu–Martinkatu maanantaista maanantaihin 15.–22.7.

Föli-linjat 1 ja 1B liikennöivät joen länsipuolella muutaman minuutin välein torstaista sunnuntaihin 18.–21.7. Linjat käyttävät poikkeusreittiä Linnankatu–Vallihaudankatu–Satamakatu ja päinvastoin.

Lisäksi osa tapahtuma-alueella sijaitsevista bussipysäkeistä on pois käytöstä. Lisätiedot Fölin liikennöintiä koskevista poikkeuksista tapahtuman aikana Fölin verkkosivujen kohdasta Häiriöt ja muutokset liikenteessä: https://www.foli.fi/

Lauttaliikennöinti

Tapahtumaviikolla Föri-lautta liikennöi pidennetyn aikataulun mukaan maanantaista sunnuntaihin 15.–21.7. klo 06.15–01.00. Föri pitää akkujensa lataamiseksi yhden noin 30 minuutin liikennöintitauon klo 21 maissa.

Forum Marinumin edustalla sijaitseva Pikku-Föri liikennöi keskiviikosta sunnuntaihin 17.–21.7. klo 12–00. Boren ja itärannan välillä sijaitseva tilapäinen lautta liikennöi torstaista lauantaihin 18.–20.7. klo 11–23. Lautan kapasiteetti on noin 300 henkilöä.

Aurajoen vesiliikenne

Aurajoessa tapahtuvaa vesiliikennettä rajoitetaan tapahtumaviikolla Turun Sataman pääväylällä ja Aurajoen välillä turvallisuussyistä tarpeen mukaan, ja tarvittaessa tapahtumalla on oikeus estää ulkopuolisen vesiliikenteen pääsy jokeen kokonaan.

Aurajokeen veneellä saapuvilta veneilijöiltä edellytetään hyvien merimiestaitojen noudattamista. Pienempien huvialuksien tulee aina väistää joessa tapahtuvaa ammattiliikennettä.

Veneilijät pääsevät tapahtumaviikolla saapumaan Aurajokeen, mutta kiinnittymismahdollisuutta ei ole tiistain ja lauantain 16.–20.7. välisenä aikana. Sunnuntaina 21.7. Aurajoen pienväylien vesiliikenne on kokonaan kielletty aikavälillä 11.30–16.00.

Yllä mainituista rajoituksista on laadittu myös normaalit merivaroitukset.