23.10.2023

Turku sai jälleen tunnustuksen keskustan kehittämisen eteen tehdystä työstä

Turun Kauppatori tapahtuma-alustana on saanut kunniamaininnan Elävät Kaupunkikeskustat (EKK) ry:n järjestämässä vuoden 2023 keskustateko -kilpailussa. Kilpailun voitti Ars Porin tyhjien tilojen taidefestivaali ja muut kunniamaininnat menivät Kotkaan ja Lahteen. 

Turku on menestynyt aikaisemminkin Elävät Kaupunkikeskustat ry:n vuosittaisissa keskustaan liittyvissä kilpailuissa. Vuonna 2021 Turun keskustauudistus toi Vuoden kaupunkikeskustapalkinnon ja niin ikään vuonna 2022 Turku sijoittui keskustateko -kilpailussa ensimmäiseksi tapahtumamatto-konseptilla.

– Kunniamaininta on aiempien palkintojen jatkoksi osoitus siitä, että Turku on oikealla tiellä keskusta-alueemme kehittämisessä, iloitsee kaupunkisuunnittelujohtaja Timo Hintsanen. 

Kauppatorin uudistus on yksi keskeisistä hankkeista Turun kaupungin keskustan kehittämisessä. Yksi remontin avulla saavutettavista tavoitteista on ollut edistää keskustan toimimista aktiivisena tapahtumapaikkana ja palvelukeskittymänä. Kiinteä, katettu esiintymislava sekä tilavaraus suuremmalle esiintymislavalle ovat mahdollistaneet useiden erilaisten ohjelmanumeroiden toteuttamisen kaupungin ytimessä.

– Ensimmäinen remontin jälkeinen vuosi on osoittanut, että Turun uusi Kauppatori on esimerkki hyvin onnistuneesta rakennetun ympäristön remontista, joka on lisännyt torin ja koko keskusta-alueen elävyyttä ja monipuolisuutta, iloitsee Turun kaupungin kaupunkisuunnittelujohtaja Timo Hintsanen.

Kunniamaininnan saanut uudistunut tori on osoittautunut toimivaksi tapahtuma-alustaksi monenlaisille tapahtumajärjestäjille. Kauppatorin remontti onkin mahdollistanut uusia julkisen tilan käyttömahdollisuuksia niin pienille kuin suuremmillekin tapahtumille, joita torilla on ensimmäisen vuoden aikana ollut jo lähes sata. Sen monipuolisuus on houkutellut erilaisia tilaisuuksia opiskelijajuhlista poliittisiin- ja hyväntekeväisyystapahtumiin, sekä sunnuntaipäiviä piristävään kirpputoritapahtumaan. 

– Yhdistyksen puolesta olen tyytyväinen ja iloinen siitä miten Kauppatori on otettu tapahtuma-alustana vastaan. Keskusta on kaupallisten palvelujen lisäksi elämysten keskittymä ja nämä kaksi asiaa ovat todella tärkeitä tekijöitä keskustan elinvoimaisuuden näkökulmasta, kertoo Turku Centerin toiminnanjohtaja Kirsi Eronen.

Kauppatori tapahtuma-alustana mahdollistaa monenlaiset tapahtumat ympärivuotisesti. Vuonna 2023 myös kesäkauden ulkopuolella on ilahduttavan paljon erilaisia tapahtumia. Talvikauden starttasi helmikuussa Suomen suurin opiskelijatapahtuma Pikkulaskiainen, joka toi keskustaan tuhansia opiskelijoita ympäri Suomea. Lokakuussa ensimmäistä kertaa järjestetty Hännät Heiluu puolestaan keräsi runsain määrin koiria ja heidän perheenjäseniä torille. 

– Ja reilun kuukauden päästä, marraskuun 25. päivä, Kauppatorilla avautuu ensimmäistä kertaa moderni ja lämminhenkinen Joulutori, jossa pääsee joulun tunnelmaan vaikka glögimuki kädessä, vinkkaa Eronen.