29.04.2024
Turkulaisten toiminta ja kulutusvalinnat näkyvät Aurajoesta löytyvissä roskissa
Vappu on tärkeä ajankohta kiinnittää turkulaisten huomio Itämeren roskaantumiseen. Tänä vuonna Pidä Saaristo Siistinä ry:n hyväntekeväisyystempauksessa Posankka Racessa kerätään varoja Mahanpuruja muovista -kampanjalle. Kampanjalla halutaan muistuttaa kaupunkilaisia siitä, että Itämeri alkaa jo katukaivosta.
Ihmisen toiminta ja kulutusvalinnat näkyvät vesistöistä löytyvissä roskissa. Arvioidaan, että noin 80 prosenttia merten roskasta on peräisin maalähteistä, ja tätä arviota tukevat myös Suomen virallisten rantaroskamonitorointien tulokset. Monitorointeja vuodesta 2012 tehneen ympäristöjärjestön Pidä Saaristo Siistinä ry:n mukaan rannoiltamme löytyy niin kuluttajalähtöistä muovia kuin tupakantumppeja. Tämän vuoden Posankka Race -hyväntekeväisyystempaus haluaa tuoda esiin juuri roskien monimuotoiset reitit.
– Monelle tulee edelleen uutena tietona, että kadulle jätetyt roskat voivat kulkeutua katukaivojen kautta suoraan lähimpään vesistöön ja lopulta Itämereen. Kesällä 2022 tekemämme tutkimus paljasti, että ihmisen toiminnalla on vaikutus katukaivoihin päätyviin roskiin. Vapun jälkeen tutkimuskaivoista löytyi pientä muovista glitterhilettä ja tupakantumppeja, kertoo Pidä Saaristo Siistinä ry:n meribiologi Jutta Vuolamo.
Roskaantuminen vaikuttaa haitallisesti sekä ihmisiin että meriekosysteemeihin rannikon läheisyydessä ja avomerellä. Pidä Saaristo Siistinä ry ja turkulainen maamerkki Posankka haastavat kaikki turkulaiset viemään vapun juhlahumussa roskansa – piknikvälineistä tupakantumppeihin – roskikseen, ja osallistumaan Itämeren hyväksi käynnissä olevaan hyväntekeväisyyskampanjaan osoitteessa posankkarace.fi.
Kun roskien kulkureitit näkyvät, roskilla on suurempi mahdollisuus päätyä roskakoriin
Yksi keino vaikuttaa katujen kautta tapahtuvaan roskaantumiseen on tehdä roskien kulkureitit näkyviksi esimerkiksi huomiota herättävillä väreillä ja teksteillä. Tälle ajatukselle perustuu paitsi Posankka Race, myös Pidä Saaristo Siistinä ry:n Mahanpuruja muovista -kampanja, jonka aikana katukaivoja ja roskiksia merkitään suurilla ja värikkäillä kalatarroilla.
– Haluamme havahduttaa ihmiset huomaamaan, että roskat kulkeutuvat katukaivoja pitkin rakkaaseen Itämereemme. Tavoitteemme on, että tupakantumppeja ei enää heitettäisi katukaivoihin. Siksi keräämme tämän vuoden Posankka Racessa lahjoituksia Mahanpuruja muovista -kampanjalle, kertoo kampanjavastaava Kiia Palo Pidä Saaristo Siistinä ry:stä.
Turun päivänä 15.9.2024 järjestettävä Posankka Race on Pidä Saaristo Siistinä ry:n ja Posankan yhteinen hyväntekeväisyystempaus. Tuolloin Aurajokeen pudotetaan 4 000 pientä kylpyposankkaa kisaamaan puhtaan Itämeren puolesta. Tämän vuoden hyväntekeväisyyskeräys on avattu, ja oman pikkuposankan voi adoptoida osoitteessa posankkarace.fi.
Viime vuoden lahjoituspotilla siivottiin toistasataa rantaa
Posankka Racen lahjoitukset näkyvät konkreettisena työnä vesistöjen ja luonnon hyväksi. Viime vuoden tempauksessa pikkuposankkoja adoptoitiin yhteensä ennätyksellisen 24 490 euron edestä. Lahjoitussumman avulla rantaroskia siivottiin Siisti Biitsi -ohjelmassa valtakunnallisesti laajemmin kuin koskaan aiemmin ja kansalaistieteen avulla kerättiin tärkeää tietoa rantojen tilasta ympäri Suomen.
– Kiitämme lämpimästi kaikkia viime vuonna Posankka Raceen osallistuneita! Teidän avullanne Siisti Biitsi -ohjelma onnistui levittämään tietoa roskaisuudesta ja keräämään talkookartalle toistasataa siivottua rantaa Ahvenanmaalta aina käsivarren Lappiin asti. Vuoden aikana raportoitiin yli 100 000 siivottua roskaa. Näiden kansalaisten raportoimien roskien avulla kerrytämme myös tietokantaamme Suomen rantojen tilasta, kertoo Siisti Biitsi -ohjelmapäällikkö Julia Jännäri Pidä Saaristo Siistinä ry:stä.
Pidä Saaristo Siistinä ry:n Posankka Race -tapahtuman mahdollistavat Posankka-tuotteita tuottava Bokem, Turun Ydinkeskustayhdistys – Turku Center, kauppakeskus Hansakortteli, Turun kaupunki ja Varsinais-Suomen pelastuslaitos ja DB Schenker. Tapahtumaan haastetaan mukaan entistä enemmän paikallisia yrityksiä lahjoittamaan ja levittämään viestiä siitä, että välitämme yhdessä kotimerestämme Itämerestä.