Kuva: Mama Creative

20.11.2023

Turun Joulutorilla herkutellaan ja nautitaan monipuolisesta ohjelmasta neljän viikon ajan

Turun Joulutorilla herkutellaan, saunotaan ja nautitaan monipuolisesta ohjelmasta neljän viikon ajan – Avajaisia vietetään Turun joulunavauspäivänä 25. marraskuuta. Uudistuneelle Kauppatorille ensimmäistä kertaa rakentuva Joulutori tuo Turkuun keski-eurooppalaisuutta henkivän joulutoritunnelman sekä monipuolisen ohjelmakattauksen kaiken ikäisille. Luvassa on herkuttelua, kuorolaulua, tanssiesityksiä, joulupukin vierailuja sekä lapsille suunnattuja esityksiä.

Joulutorin toimijat ja ohjelma ovat saatu hyvin pitkälti valmiiksi, tiedottaa Joulutorin tuotannosta vastaava Turku Food & Wine Fest Oy. Joulutorille etsittiin kumppaneita syys- ja lokakuun ajan. Nyt alueen suunnitelmat ovat valmiit ja projektissa on siirrytty käytännön valmisteluihin.

”Joulukuuset odottavat hakijaansa ja monet alueen tilaelementit ovat jo tuotannossa. Kalusteita maalataan ja uusia elementtejä rakennetaan itse sekä kumppaneiden toimesta” kertoo Joulutorin vastaava tuottaja Samuli Pasanen

Joulutorilla nähdään isompaa ja pienempää ohjelmaa lähes päivittäin. Luvassa on muun muassa kuoroesityksiä, tanssia ja jouluista yhteislaulua. Tarkempi ohjelmisto julkaistaan marraskuun puoliväliin mennessä. 

”Arkisin Joulutorin ohjelma painottuu iltoihin ja alkaa pääosin kello 18. Viikonloppuisin ohjelmaa on myös päiväsaikaan. Päivittäin iloa kävijöille tuo Tivoli Sariolan pääsymaksuton karuselli, alueelle rakentuva valo- ja tilataide sekä jouluinen äänimaisema”

Joulutori houkutteli hyvän määrän laadukkaita kumppaneita

Ensimmäistä kertaa järjestettävä Joulutori on Turun kaupungin ja Turku Food & Wine Fest Oy:n yhteistyöhanke.

”Uudistetun Kauppatorin alkutaival on ollut menestys. Nyt tori saa vielä arvoisensa tapahtuman täydentämään joulukaupunki Turun keskustan monipuolista ja elämyksellistä tarjontaa niin paikallisten kuin matkailijoidenkin iloksi. Hienoa, että saamme nauttia iloisesta ja yhteisöllisestä tapahtumallisuudesta kaupungin ytimessä koko joulukauden ajan”, Turun pormestari Minna Arve iloitsee.

Joulutorin tarjonnasta löytyy perinteisiä käsitöitä, jouluisia herkkuja, taidetta sekä aineettomia palveluita. Osa myyjistä on torilla koko kuukauden ja osa puolet ajasta. Tarkemmat tiedot löytyvät Joulutorin nettisivulta.

Maistuvat ja sesonkiin sopivat ruoat ja juomat näyttelevät keskeistä osaa uudella Joulutorilla. 

”Luvassa on tuorepaistettuja karjalanpiirakoita, joulupuuroa, aitoja kuopiolaisia kalakukkoja sekä erilaisia höyryäviä ja herkullisia juomia” kertoo Samuli Pasanen. 

Siivun ranskalaista tunnelmaa torille tuo kuumaa viiniä, vin chaud’a, tarjoileva Glögikahvila sekä Raclette Bistro, jonka alppijuustoiset herkut ovat täydellistä syötävää kylmässä talvi-ilmassa. 

Talveen sopivia makuja on haettu myös kauempaa. Lämmittävät ja mausteiset herkut tarjoilee Yum Bao ja Bentå, joiden maut hakevat inspiraation Koreasta ja Kiinasta. Ruokapuolella on lisäksi napolilaista puu-uunipitsaa sekä perinteisiä loimulohiannoksia.

Lisätietoa ruokatoimijoista ja näiden aikatauluista tapahumassa löytyy tapahtuman sivuilta

Joulutori on kaikille

Osa Joulutorin elementeistä palvelee erityisesti lapsiperheitä, kuten ilmainen karuselli, mutta alueen viihtyvyyttä on mietitty myös ilman lapsia liikkuvien näkökulmasta.

”Olemme suunnitelleet rauhallisempaa istuskelualuetta hieman etäämmälle karusellista. Alueelle tulee lämmitettyjä lasihuoneita sekä katettua tilaa lämpölamppuineen. Tälle osalle Joulutorista on myös haettu anniskelulupaa, jotta halukkaat voivat nauttia terästetyn glöginsä Joulutorin miljöössä.”

Lämmitettyjä kasvihuoneita ja katettua tilaa voi myös varata ryhmille.

Valot ovat tärkeässä roolissa

Joulutorin valaistus rakennetaan lämpimän valkoisen valon ympärille. Yhteistyötä tehdään myös ortodoksisen kirkon kanssa: julkisivuun tullaan projisoimaan valotaidetta sellaisina aikoina kun kirkossa ei ole toimintaa. Myös viime vuodesta tuttu Lumisadepallo asettuu osaksi Joulutorin miljöötä uudistetulla taiteellisella sisällöllä. 

Joulutorin laidalle rakentuu myös Satumetsä, joka on valokuvataitelija Vesa Aaltosen osallistava projekti. Satumetsän koristeluun voi osallistua kuka tahansa lähettämällä jouluisia kuvia Joulutorille joko Facebookissa, Instagramissa tai sähköpostilla. Yli sadasta eri kokoisesta kuusesta rakentuva Satumetsä luo Joulutorin asiakastilaan intiimiyttä ja tuo Kauppatorille palan kotimaisen kuusimetsän tunnelmaa. 

Kauppatorille avautuu design-sauna

Joulusaunan lauteilta avautuu näkymä Satumetsään ja sen taustalle piirtyvään Ortodoksikirkon silhuettiin. Sauna toteutetaan yhteistyössä viiden kotimaisen yrityksen kanssa.

Joulutorin kumppani Space Of Mind tuo torille modernin ja ekologisen saunatilan, jossa kestävyys ja toiminnallisuus kohtaavat. Saunan ulkonäössä yhdistyvät suomalainen arkkitehtuuri ja puurakennustaito. Lempeistä löylyistä vastaa suomalaista saunaperinnettä ja muotoiluluosaamista vaaliva kiuasvalmistaja Juup, jonka puulämmitteinen kiuas miellyttää myös ulkonäöllään

”Saunan voi varata Joulutorin nettisivuilta ja toivomme, että myös ulkomaiset turistit löytävät saunan ja uskaltautuvat kokeilemaan sitä kaupunkilaisten lisäksi! Harva voi kehuskella saunoneensa Turun Kauppatorilla”, kertoo Samuli Pasanen.