Kuva: Samu Valleala

15.05.2025

Turun Museoiden yö kutsuu monipuolisen kulttuurin äärelle 17. toukokuuta

Neljättä kertaa järjestettävä Museoiden yö -tapahtumakokonaisuus kutsuu viihtymään alkusuven illassa 17.5., jolloin museot ja galleriat ovat avoinna iltakymmeneen asti. Mukana olevat museot ja galleriat tarjoavat mielenkiintoista ohjelmaa rennolla otteella historian, taiteen, musiikin ja viihtyisien museokahviloiden antimien äärellä. Luvassa on muun muassa eri teemaisia opastuksia, näyttelyitä, piknikiä, työpajoja, merimonstereita, luonnostelua, graffiteja ja rytmejä kansanmusiikista DJ-musiikkiin.

Museoihin on vapaa pääsy kello 18 alkaen, Forum Marinumiin on vapaa pääsy jo klo 17 alkaen.

Apteekkimuseo & Qwenselin talo (Itäinen Rantakatu 13b)
Vartin mittaiset tietotuokiot museon pihalla klo 18.30, 19.30 ja 20.30 kertovat museon historiasta pähkinänkuoressa. Elämän ja kuoleman elohopea -näyttely kertoo elohopean matkasta Pohjolaan 1700-luvulla ja sen käytöstä lääketieteessä. Museon sisäpihan Lasten apteekissa voi leikkiä apteekkaria ja asiakasta, ja idyllinen Cafe Qwensel tarjoaa ainutlaatuisen kahvilaelämyksen.

Biologinen museo (Neitsytpolku 1)
Klo 18–20 Ihmeelliset pörriäiset -työpajassa tutustutaan pörriäisten maailmaan askarrellen, piirtäen ja kirjoittaen sekä museota ympäröivästä luonnosta nauttien. Samalla pohditaan pölyttäjien ja ihmisen yhteiseloa ja sitä, mitä voimme tehdä pörriäisten auttamiseksi.

Klo 20 Luonnostamme kaupungissa -kävelyllä pohditaan suhdetta kaupunkiluontoon. Kävelyllä kuljetaan lyhyt reitti Urheilupuistossa ja reitin varrella pysähdytään luotaamaan ajatuksia ja tuntemuksia ihmisen ja muun luonnon vuorovaikutuksesta. Tehtäviä lähestytään luovan kirjoittamisen keinoin, mutta halutessa voi myös piirtää tai valokuvata.

Työpajan ja luovan kävelyn ohjaa tutkija Mia Rönkä Turun yliopiston biodiversiteettiyksiköstä. Työpaja järjestetään yhteistyössä Koneen Säätiön rahoittaman Pölyttäjien kirjo -hankkeen kanssa.

Ett Hem (Piispankatu 14)
Viehättävä porvariskoti 1800–1900-lukujen vaihteesta on konsuli Alfred Jacobssonin ja hänen vaimonsa Hélènen kotimuseo Tuomiokirkon kupeessa. Museo on sisustettu aikakauden mukaisesti Jacobssonin pariskunnan keräämillä huonekaluilla, taiteella ja tekstiileillä. Ett Hem -museon sisustus tarjoaa ainutlaatuisen kurkistuksen menneen maailman tunnelmaan, jossa voit nauttia rauhassa kultakauden taiteesta.

Forum Marinum (Linnankatu 72)
Monipuoliset näyttelyt merenkulun historiasta yhdistyvät saaristoluonnon ja merellisen tunnelman vaikuttavaksi kokemukseksi, ja Merimonsterit -näyttely on saavuttanut suuren suosion lapsiperheiden keskuudessa tarjoten hauskaa yhteistä ajanvietettä kaiken ikäisille. Näyttelyrakennuksiin Kruununmakasiiniin ja Linnanpuomiin on vapaa sisäänpääsy klo 17.

Luostarinmäki (Vartiovuorenkatu 2)
Toukokuinen ilta houkuttelee syömään yhdessä Luostarinmäen idyllisissä pihoissa klo 18–20. Valkoliinaiset pöydät odottavat seurueita eväineen (alkoholijuomien nauttiminen alueella on kielletty). Omien eväiden sijaan, eväät voi ostaa mukaan museon pääportilla sijaitsevasta kahvila Kisällistä. Eväät voi nauttia myös omalla piknik-viltillä ja valita ruokailupaikka museoalueelta vapaasti.

Esiintymislavalla nähdään Turun Kiikureiden kansantansseja klo 18.15 ja 19.15 ja Turku Folks! -jamittelijat soittelevat museokorttelin taloissa kansanmusiikin tahtiin klo 19.30–21.

Sibelius-museo (Piispankatu 17)
Näyttelyssä Urkuja, kanteleita ja vähän scifiä – J. Pohjanmies perehdytään Juhani Pohjanmiehen elämään ja kuullaan hänen keksimiä soittimia ambient-konsertin lomassa. Opastuksella tutustutaan Pohjanmiehen tuotannon koko kirjoon aina koulusoittimista scifikirjallisuuteen, tarkastelemme hänen henkilöhistoriaansa ja pohdimme hänen merkitystään suomalaisessa musiikkiperinteessä. Puolen tunnin mittaiset opastukset ruotsiksi klo 17, suomeksi 18 ja englanniksi 19.

Klo 20 alkavassa muusikko ja mediataiteilija Atte Häkkisenkonsertissa Häkkinen yhdistelee materiaaliinsa Juhani Pohjanmiehen soittimilla tuotettuja ääniä museon näyttelystä inspiroituen. Häkkinen käyttää esityksissään syntetisaattoreita, rumpukoneita ja itse ohjelmoimiaan instrumenttejä. Esitysten materiaali on vaihdellut hälymusiikista ambienttiin, mutta etsiminen, kokeilu ja uusien äänten löytäminen on pysynyt mukana alusta lähtien.

Taiteen talo (Nunnankatu 4)
Galleria Askissa
 helsinkiläisen Galleria Huudon jäsentaiteilijoiden ryhmänäyttelyssä tuovat esiin luontokatoa, korjaamista, kasvua, läsnäoloa ja uuden kuvittelemista käsitteleviä teemoja. Näyttelyn taiteilijat ovat Päivi AllonenHelka Heinonen, Heidi Anniina MattilaTiina MielonenPilvi OjalaAntti-Ville ReinikainenHans-Peter SchüttMarja ViitahuhtaAnna-Leena Vilhunen ja Heli Änkö.

WAM Kilta Galleriassa pääsee kokeilemaan spraymaalausta, ja graffitien tekoa taiteilija Jussi Haronopastuksella Taiteen talon Taideseinälle klo 18–21. Taideseinä sijaitsee Kilta Gallerian läheisyydessä porttikongissa, joka johtaa Hämeenkadulta Taiteen talon sisäpihalle. Työpajasta saa spraymaalit, hengityssuojaimet ja suojahansikkaat (huom. vaatteet saattavat likaantua maalatessa).

Galleriassa on esillä Jussi Haron Katuhaukka-näyttely.

Turun taidemuseo (Aurakatu 26)
Taidemuseossa Museoiden yötä vietetään kevään näyttelyiden viimeisen viikonlopun merkeissä. Illan ohjelma kietoutuu eri näkökulmista taiteen, musiikin, museon ja Puolalanpuiston ympärille. Museokauppa ja Café Victor palvelevat koko illan ajan.

Klo 18–20 Luonnostellen Puolalanpuistossa -työpajassa pysähdytään havainnoimaan toukokuista puistomaisemaa piirtämällä. Turun Kuvataidekoulun opettajat ohjaavat työskentelyssä alkuun ja antavat käytännön vinkkejä pastelliväreillä, hiilellä ja lyijykynällä luonnosteluun. Työpaja sopii kaiken ikäisille ja tasoisille piirtäjille. Taidemuseo ja Kuvataidekoulu tarjoavat piirustusvälineet.

Klo 18 ja 20 Puolalanpuisto-opastuksilla tutustutaan museota ympäröivään Puolalanpuistoon ja kuullaan puiston historiasta, arkkitehtuurista ja puiston monilajisista asukeista.

Miniopastuksilla tutustutaan esillä oleviin näyttelyihin. Klo 19 Holmberg – Munsterhjelm – Westerholm: Kolme katsetta maisemaan, klo 19.30 Axel Straschnoy: Kohti avaruutta & Arttu Nieminen: Lift Up Your Voices ja klo 20 Mikä väri.

Klo 19–22 DJ J. Slammin’ valikoi musaa useamman kymmenen vuoden kokemuksella ja illan aikana kuullaan genrevapaasti musaa ympäri maailman. Eklektisistä seteistään tunnettu intohimoinen levynkeräilijä sukeltaa pinnan alle rytmimusiikin kaanoniin.

Turun tuomiokirkko (Tuomiokirkonkatu 1)
Museossa ja kirkossa on paikalla oppaita, jotka kertovat valikoituja yksityiskohtia kirkon monisatavuotisesta historiasta. Tuomiokirkkomuseo perustettiin Ursulan kappeliin vuonna 1929, ja muutti nykyiselle paikalleen vuonna 1982. Tuomiokirkon tulevassa peruskorjauksessa museo tullaan uusimaan, joten tulevan kesän aikana on vielä mahdollisuus tutustua Tuomiokirkkomuseoon sen nykyisessä olomuodossa ennen sen sulkemista 30.9. Tuomiokirkko on avoinna klo 19–23.

Museoiden yön koko ohjelma kalenteri.turku.fi/museoidenyö.