Kuva: Ksenija Viitanen

03.06.2024

Turun remontoitu Kauppatori saa kiitosta – tunnelma, tarjonta ja siisteys vetävät väen torille

Turun Kauppatoria rakastetaan. Tämän tulkinnan voi tehdä Turun kaupungin teettämästä kyselytutkimuksesta. Torille tullaan sen erityislaatuisen tunnelman, torikauppiaiden, kahviloiden ja ravintoloiden vuoksi. Kaupungin teettämään kyselyyn saatiin yli 1200 vastausta. 

Lähes 80 prosenttia vastaajista käy torilla vähintään kerran kuussa. Uusittu Kauppatori on viihtyisä paikka, jonne tullaan nauttimaan lämpimästä tunnelmasta, juomaan torikahvit, ostamaan tuoreita elintarvikkeita ja syömään uusiin ravintoloihin. Tori on paikka, jossa voi viettää vapaa-aikaa, tavata uusia ja vanhoja tuttavia, tehdä ostoksia ja käydä torikahveilla.  

– Saimme yli 1200 vastausta, mikä kertoo siitä, että kauppatori koetaan hyvin tärkeäksi ja sen kehittämiseen halutaan osallistua. Erityisesti tapahtumien osalta ajatukset lähtivät lentoon ja saimme myös muita kehittämisen arvoisia ideoita, iloitsee kauppapaikkapäällikkö Hanna Sjöbring

Tapahtumat kiinnostavat kävijöitä 

Torilla on järjestetty vuosien varrella monenlaisia tapahtumia vapputorista musiikkitapahtumiin ja kiinnostus tapahtumiin on edelleen suurta kyselyyn vastanneiden kesken. Myös harrastustoiminta nousi esiin. Varsinkin nuoret pitävät erilaisia tapahtumia ja aktiviteetteja tärkeinä. Torille toivottiin lisää esimerkiksi livemusiikkia ja kirpputoritoimintaa. Kauppatorilla ollaankin kesällä järjestämässä Secondhand Sunday –kirpputoria 9.6. alkaen.  

Tapahtumien lisäksi torille saavutaan edelleen myös ostoksille. 43 prosenttia torikävijöistä käy torilla erityisesti ostamassa elintarvikkeita, kuten tuoreita vihanneksia ja hedelmiä. Torille pääsy on helppoa, sillä joukkoliikenteen pysäkeistä suurin osa on torin läheisyydessä.    

Tyylikäs, siisti ja tunnelmallinen tori 

Kauppatoria kiiteltiin myös puhtaudesta ja siisteydestä ja torin siisteys ja puhdas ympäristö on tehnyt torista entistä mieluisamman käyntikohteen. Erityisesti suihkulähde, ja torille rakennetut paviljonkirakennukset saivat positiivista huomiota. Hyvää palautetta sai myös torin uusi, moderni ja avara yleisilme. Lisäksi kukkaistutukset koettiin tunnelmaa tuovaksi, pirteäksi väripilkuksi torimaisemassa.   

Tienviittoja torin kehittämiseen 

Kyselyllä saatiin arvokasta tietoa torin kehittämiseen tulevaisuudessa ja kattava kuva siitä, mitä torin käyttäjät Turun Kauppatorilta nyt ja tulevaisuudessa toivovat. Tulevaisuuden haasteena, mutta myös mahdollisuutena voidaan nähdä se, että nuoremmat käyttäjät saapuvat torille useista eri syistä. Toiset näkevät torin perinteisenä kauppapaikkana, kun taas toiset kaipaavat yhteisöllisiä ja pienimuotoisia tapahtumia. Ylipäätään torin tapahtumallisuuteen haluttiin selkeyttä ja esimerkiksi säännöllisiä tapahtumapäiviä.  

Kyselyyn vastasi 1238 vastaajaa, joista suuri osa asui Turussa. Vastaajia saatiin tasaisesti eri ikäryhmistä. Vastaajista iso osa (76 %) käy torilla vähintään kerran kuussa.  

Kysely on Turun kaupungin tilaama ja sen toteutti Sponsor Insight.