Kuva: Jaska Poikonen

30.11.2023

Turun suuri joulunavaus onnistui yli odotusten

Suuri joulunavaus käynnisti Turun joulukauden viime viikonloppuna. Keskusta täyttyi kymmenistä tuhansista uteliaista kävijöistä. Joulunavauspäivä tarjosi kävijöille elämyksiä ja kaupalliselle keskustalle erinomaisen alun joulunaikaan.

Joulukaupunki Turulla on pitkät ja merkittävät perinteet. Niiden rinnalle Turussa halutaan luoda kuitenkin myös uusia jouluisia elämyksiä. Turun kaupunki kehittää ja uudistaa joulunaikaa lujassa yhteistyössä Turun Ydinkeskustayhdistyksen, keskustan yritysten ja muiden kumppaneiden kanssa.

Panostukset keskustan elinvoimaisuuteen ja joulun kehittämiseen konkretisoituivat viime viikonloppuna järjestetyssä joulunavauksessa, joka houkutteli kaupungin keskustaan tuhansittain ihmisiä. Arvioiden mukaan suuren joulunavauksen tapahtumiin osallistui kymmeniä tuhansia ihmisiä, ja kaikki tavoitteet ylittyivät yli odotusten.

Turun uudistuneella Kauppatorilla ensimmäistä kertaa järjestettävässä Turun Joulutori -tapahtumassa vieraili pelkästään lauantain aikana arvioiden mukaan yli 40 000 ihmistä ja Vanhan Suurtorin joulu keräsi viikonlopun aikana 30 000 kävijää. Joulunavauspäivä huipentui Tuomiokirkon kuusijuhlaan ja jouluparaatiin. Tuomiokirkon edustalla valtakunnan ykköskuusen jouluvalojen sytyttämistä oli seuraamassa arvion mukaan noin 5 000 ihmistä.

Joulunavauspäivän vetovoima säteili myös esimerkiksi Turun kauppahalliin ja kävijämäärissä nähtiin kasvua kaksinumeroisen luvun verran viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna. Turun Toriparkissa kasvua oli edeltävään viikkoon verrattuna yli 50 %.

– Turun joulunavaus oli huikea menestys ja samalla osoitus siitä, että tekemämme pitkäjänteinen ja systemaattinen keskustan kehittämistyö kantaa hedelmää. Olen ylpeä siitä, että rohkean kehittämisen ja uudistamisen myötä Turun keskusta on erittäin vetovoimainen ja houkuttelee niin kaupallisesti kuin elämysten tarjoajanakin, Turun pormestari Minna Arve kertoo.

Ydinkeskustayhdistyksen toiminnanjohtaja Kirsi Eronen kertoo vilkkaan joulunavauksen tarjonneen kaupallisen keskustan toimijoille hyvän alun joulunalusaikaan.

– Keskustassa oli joulunavauspäivänä aivan huikea määrä ihmisiä aamusta alkaen. Muun muassa Wiklundin ja Hansakorttelin kävijämäärät kasvoivat merkittävästi viime vuodesta. Myös Turun Joulutori otettiin ilolla vastaan, Eronen sanoo.

Suuri joulunavaus käynnisti Turun joulukauden, joka huipentuu jouluaattona vuosisatoja vanhaan arvokkaaseen jouluperinteeseen, joulurauhan julistukseen.