11.08.2023

Turvaa turuilla ja toreilla –tapahtuma 16.8. kauppatorilla

Turun kauppatorilla järjestetään 16.8. klo 13–19 turvallisuusaiheinen Turvaa turuilla ja toreilla -tapahtuma. Kaikille avoimen tilaisuuden ohjelmassa on muun muassa turvallisuusaiheisia puheenvuoroja, haastatteluja sekä musiikkiesityksiä. Tapahtuman tavoite on keskustella Turun keskustan turvallisuudesta yhdessä eri toimijoiden sekä kaupunkilaisten kanssa.

Lavaohjelman lisäksi torilla on eri näytteilleasettajien esittelypisteitä ja tapahtuma-alueetta kiertelee Länsi-Suomen Pelastusalan liiton maskotti Häly. Hansakortteli jakaa 500 ensimmäiselle nuorelle lipukkeen, joka oikeuttaa välipalaan K-Market Hansakorttelista. Tilaisuuden juontavat Projekti Radikaalin nuoret.

Turun keskusta-alueen turvallisuudesta huolehditaan yhteisvoimin ja monin eri tavoin

Turun kaupunki, Turku Center ja keskusta-alueen toimijat ovat kesän aikana lisänneet yhteistyötä tavoitteenaan taata kaikille turvallinen ja viihtyisä keskusta-alue. Kesällä toteutettavat turvallisuustoimenpiteet ovat osa kaupungin keskustan turvallisuussuunnitelmaa.

Turvaa turuilla ja toreilla -tapahtuma on kaupungin Yhteisöllinen Turku ja Keskustan kehittämisen kärkihankkeiden sekä Turku Centerin yhteistyössä ideoima kokonaisuus, joka tähtää keskusta-alueen turvallisuudesta huolehtimiseen yhteisöllisen tekemisen ja turvallisuudesta keskustelemisen keinoin.

– Kaupungille on tärkeää rakentaa yhteistyötä ja luoda uudistuvalle Turulle uusia tapoja toimia ja vahvistaa vuoropuhelua. Paremman kaupungin rakentaminen yhteistyössä kaikkien toimijoiden kesken on keskeinen näkökulma tässä työssä, kertoo Yhteisöllinen Turku -kärkihankkeen hankejohtaja Ville Hakala.

Lasten ja nuorten pahoinvointi ja häiriökäyttäytyminen ovat suuria haasteita koko Suomen mittakaavassa. Lounais-Suomen poliisilaitoksen ylikonstaapeli Janne Aro-Heinilän mukaan Turun katukuvassa nuorten häiriökäyttäytyminen ilmenee muiden kaupunkien tapaan yhä vakavampina tekoina:

– Poliisin näkökulmasta häiriökäyttäytyminen näkyy yleensä välinpitämättömyytenä tai muiden huomioimattomuutena kaveriporukoissa tai kauppakeskuksissa. On yleistä nähdä asioita, jotka ylittävät yleisen hyvän käytöksen normit. Se voi olla loukkaavaa tai jopa rikollista. Lyöminen, haukkuminen ja kunnianloukkaukset ovat valitettavan yleisiä. Katukuvassa näkyy myös ryöstöjä, nöyryyttämistä ja pahoinpitelyitä. Usein nämä liittyvät päihteiden käyttöön ja myymiseen.

Tilaisuuden tuottavat yhteistyössä Turun kaupunki, Turku Center ja Hansakortteli. Hansakorttelin turvallisuus- ja laatupäällikkö Lauri Takkinen painottaa, että Turun ydinkeskustan turvallisuus ja sen kehittäminen on kaikkien keskustan toimijoiden yhteinen asia.

– On hienoa nähdä, kuinka Turun ydinkeskustan turvallisuus on kehittymässä eteenpäin, kun alueen toimijat ovat yhdistäneet voimansa sen kehittämiseksi. Tämä turvallisuuspäivä on yksi esimerkki yhteistyöstä, Takkinen sanoo.

Myös Turku Centerin toiminnanjohtaja Kirsi Eronen korostaa turvallisuuden olevan kaikkien asia. Lisäksi Eronen nostaa esiin keskustan vetovoimaisuuden ja viihtyvyyden:

– Keskustan vetovoimaan ostospaikkana ja yleiseen viihtyvyyteen vaikuttaa muun muassa koettu turvallisuuden tunne. Tämä turvallisuusteemainen päivä on oivallinen tilaisuus tutustua aiheeseen, oppia siitä lisää ja keskustella aiheesta niin kuntalaisten kuin yrittäjienkin kanssa, summaa Turku Centerin toiminnanjohtaja Kirsi Eronen.

Tapahtumaan ovat tervetulleita kaikki kaupunkilaiset ja keskustan toimijat. Turku Centerin jäsenyrityksille järjestetään päivän aikana myös turvallisuuskoulutuksia, jotka omalta osaltaan edistävät keskustan turvallisuutta.

Lue lisää tapahtumasta Turun kaupungin verkkosivuilta.