05.06.2025
Varhaisperunapäivää juhlitaan 15.6. – turkulainen Kui Design loi päivälle ilmeen
Varhaisperuna aloittaa Suomessa kesäkauden. Silloin saadaan pöytiin tuore, höyryävä uutuus, jota on odotettu pitkä talvi, takatalvet ja koko vaihteleva kevät. Varhaisperunapäivää vietetään kesäkuun 15. päivä.
Varhaisperuna on tärkeä osa suomalaista ruokakulttuuria, ja siihen liittyy paljon perinteitä ja rituaaleja. Perunan nosto, laatu, tuottaja, ostoprosessi, perunoiden pesu, keittäminen ja syöminen ovat asioita, joista voidaan keskustella, kiistellä ja jakaa neuvoja kilpaa.
Oleellista on, että varhaisperunat ovat kaikkien huulilla ja lopulta suussa ja vatsassa kesän alkupäivinä. Peruna on yhdistävä tekijä, se on alkukesän pöydässä suomalaisten leipä, jota murretaan yhdessä.
Ensimmäiset avomaan varhaisperunat ovat lähes kaikki Varsinais-Suomen alueella viljeltyjä. Touko-kesäkuussa perunat matkaavat lautaselle Houtskarista, Kemiöstä, Laitilasta, Merimaskusta, Nauvosta, Rymättylästä ja Sauvosta.
Varsinais-Suomessa tuotetaan noin 75 prosenttia katteenalaisesta varhaisperunasta, jota viljellään yhteensä noin 650 hehtaarin alalla.
Vuoden 2025 ensimmäiset avomaan varhaisperunat nostettiin Naantalin Rymättylässä poikkeuksellisen aikaisin – jo 14. toukokuuta. Kasvutunneleista satoa on korjattu jo toukokuun alusta alkaen.
-Lämpimän alkukevään jälkeen kasvukausi on ollut kolea, mutta kuitenkin varhaisperunalle suotuisa. Ensi tuntumalta laatu vaikuttaa hyvältä ja vähitellen alkukesän herkkua on enemmän tarjolla, kertoo MTK-Varsinais-Suomen toiminnanjohtaja Harri Liven.
Varhaisperunapäivää juhlitaan kesäkuun puolivälissä
Kansallista varhaisperunapäivää vietetään sunnuntaina 15.6. nyt kolmatta kertaa, ja perunaa juhlistetaan silloin koko viikonlopun ajan.
Varhaisperunaa voi juhlistaa perheen, ystävien tai vaikka uusien tuttavuuksien kanssa, sillä peruna yhdistää ja kokoaa ihmiset yhteisen pöydän äärelle.
Esimerkiksi Turun kauppatorilla peruna saa pääroolin jo lauantaina 14.6. Paikalla on koko joukko perunanmyyjiä, keskustan oma maskotti Förri esiintyy ja jakaa varhaisperunatarroja kello 12–14 välisenä aikana, lisäksi luvassa on lavaohjelmaa.
Turussa vietetään myös Neitsytperunafestivaalia 13.–14.6. klo 12–20 Panimoravintola Koulun sisäpihalla. Tapahtumassa maisteluannoksia loihtivat: Kustavin Kipinä, Nomad Food&Wine, Panimoravintola Koulu, Ravintola Xoco´s, Turun Keittiömestarit ry sekä Suomen kokkimaajoukkueen jäsen Matias Haapsaari. Tapahtuman lavaohjelmassa mm: Ajankohtaista viljelijöiltä ja perunasta, MTK, Heidi Siivonen sekä tietoiskuja vanhoista perunalajeista (Luke).
Myös Röölän kylän odotetuin kesätapahtuma Silli ja uussi peruni toteutetaan 14.6. klo 10-16 Röölän kulttuurisatamassa. Samoin Nauvossa perinteisesti järjestettävä perunafestivaali De Vita Päron toteutetaan Nauvon torilla lauantaina 14.6. klo 10–14.
Varhaisperunapäivä on saanut uuden ilmeen
Varhaisperunapäivä on saanut tänä vuonna uuden ilmeen, kun turkulainen Kui Design tarttui aiheeseen yrittäjä Anna Hormion johdolla.
-Varhaisperunapäivän logon suunnittelu oli oikein mieluisa ja hyväntuulinen tehtävä, jonka otin ilolla vastaan, Hormio kertoo.
Hormio sanoo, että on alkukesän luksusta saada ensimmäiset suloiset varhaisperunat lautaselle, ja hän hankkii perunat aina Turun kauppatorilta.
-Peruna kuuluu muutenkin ruokapöytäni ykköstuotteisiin läpi vuoden. Siksi halusin tehdä varhaisperunapäivän kuvituksesta hyväntuulisen, osoittaen siinä aidon ihastukseni perunaa kohtaan. Varhaisperuna-kuvituksen päätähtenä on perunapariskunta, jotka pellon laidalta ihastelevat toisiaan ja varhaista alkukesän aurinkoa, Hormio sanoo.
Hän lisää, että perunapariskunta kuvastaa toisaalta myös kovaa ja arvostettavaa työtä tekeviä maanviljelijöitä, jotka tuovat suomalaisille kotimaista satoa pöytään.
15.6. vietettävä Varhaisperunapäivä on ideoitu MTK:n, Turun kaupungin, Visit Naantalin, Visit Paraisten, Yrityssalon ja Turku Centerin yhteistyönä. Päivän tavoitteena on nostaa kotimaisen varhaisperunan arvostusta ja innostaa suomalaiset nauttimaan varhaisperunaa. Varhaisperunapäivää voidaan viettää muun muassa kaupoissa, toreilla ja ravintoloissa.