Oona Ylikoski

31.05.2024

Viime kesänä ensimmäistä kertaa järjestetty Secondhand Sunday tulee taas!

Kiinnostaako sinua second hand tuotteet? Tilastokeskuksen vuoden 2020 tutkimuksen mukaan 72 % suomalaisista oli ostanut jotain kirpputorilta viimeisen vuoden aikana. Tutkimusta ei ole uusittu, mutta tämän luvun voi olettaa hieman kasvaneen, sillä kirpputorien edelleen lisääntyvästä suosiosta on monia merkkejä. Viimeisen vuoden aikana kauppakeskuksiin on avattu lukuisia kirpputoreja ja second hand -liikkeitä. Esimerkiksi Hansakortteliin avattiin Beyond Retro -vintagekauppa syksyllä 2023. Myös kesän 2023 kirppistapahtuma Secondhand Sunday oli suosittu ja se saa jatkoa kesällä 2024.

Secondhand Sunday tulee taas!

Secondhand Sunday -kirpputoritapahtuma valtaa Kauppatorin tänäkin vuonna. Kyseessä on opiskelijayrittäjien luoma löytöjen ja tapahtumien päivä. Tapahtuma tuo vastapainoa sosiaaliselle medialle ja etäkommunikaatiolle. Tämän tapahtuman järjestäjä Linda Lehtinen uskoo olevan yksi syy sen suosion taustalla:

”Koen, että tapahtuman fiilis on pihakirppisten tapainen, saat myydä omia tuotteitasi paikan päällä samalla nauttien ihmisten kohtaamisista ja auringonvalosta.”

Ensimmäinen kirppissunnuntai järjestetään 9.6 ja tapahtuma jatkuu elokuun loppuun saakka klo 11–17. Kauppatorille kokoontuvat yksityisyrittäjien kirppisaarteet, pienyrittäjien myyntipisteet ja monipuolinen oheisohjelma. 

Myyntipaikan hinta on yksityismyyjille 20 euroa ja pienyrittäjille 45 euroa. Voit varata paikkasi verkkosivuilta. Sivustolta löydät myös varausohjeet, -ehdot, sekä varauslomakkeen. Voit myös tehdä varauksen ja maksun paikan päällä tapahtumaa edeltävänä sunnuntaina. Viime vuodesta poiketen voit tulla myymään myös ilman varausta, mikäli paikkoja on vapaana kyseisenä päivänä. Varaus sisältää 8 tunnin ilmaisen pysäköinnin Toriparkissa helpottamaan tavaroiden kuljetusta!

Secondhand Sundayn myyntipaikoituksessa tilaa saavat ensisijaisesti käytetyt tuotteet, mutta esiin nostetaan myös paikallisia pienyrittäjiä. Tapahtuma on rakennettu opiskelijayrittäjien voimin, ja tavoitteena on tuoda näkyville kaikenlaisia pienyrittäjiä, jotka ansaitsevat huomion kaupungin sydämessä. 

Ekologisuus ja trendikkyys avainasemassa

Kirpputorien ja second handin suosion taustalla vaikuttaa epäilemättä käyttökelpoisen tavaran määrän lisääntyminen. Useampi sukupolvi on jättänyt jälkeensä tavaraa, jolla voi olla merkittävää jälleenmyyntiarvoa. Kirpputoreilla on nykyään paljon uudenveroisia ja ajassa kiinni olevia tuotteita retron ja vintagen lisäksi. Kirpputorien hyödyntäminen voi myös tarjota ostajalle mahdollisuuden suosia parempia ja laadukkaampia brändejä, sillä käytettyjen vaatteiden hinnat ovat matalampia kuin muotiliikkeissä.

Esimerkiksi brändi-intoilijat voivat tehdä huikeita löytöjä halvalla kirpputoreilta”, kommentoi Linda Lehtinen, yksi Secondhand Sunday-tapahtuman järjestäjistä.

Ekologisuus on yhä useammalle tärkeä syy suosia kirpputorien valikoimaa. Pikamuodin ympäristöhaitoista ollaan aiempaa tietoisempia ja esimerkiksi sosiaalisen median avulla jaetaan erilaisia käytettyjen vaatteiden stailaus- ja tuunausvinkkejä. Tämä kannustaa kuluttajia ekologiseen kuluttamiseen.

Moni myös pitää second hand -ostosten persoonallisuudesta: Kirpputoreilta voi saada tavaraa, joista ei ole useita kopioita muualla maailmassa. Retro- ja vintagetyylinen pukeutuminen on myös tällä hetkellä tyylikästä nuorten keskuudessa ja siihen vaatteet hankitaan käytettyinä.

Käytettyjä tavaroita myydään monenlaisilla alustoilla

Sosiaalinen media ja digitaalisuus ovat tehneet käytetyn tavaran ostamisen myös helpommaksi. Käytettyjen tavaroiden myyntisovelluksia löytyy nykyään joka lähtöön ja usein toimituskin on mahdollista ilman ihmiskontakia. Muutama esimerkki sovelluksista on Tise, Sellopy, Zadaa ja monelle tuttu Tori.fi.

Parasta kuitenkin on, kun pääset paikan päälle katsomaan ja tutustumaan tuotteisiin. Kiireetön kiertely, toritunnelma, kohtaamiset ihmisten kanssa, sekä löytämisen riemu yhdistyvät Kauppatorilla Secondhand Sunday -tapahtumassa. Tule siis mukaan luomaan elämyksellistä toritunnelmaa! Secondhand Sunday etsii kaikenlaisia taiteilijoita ja esiintyjiä tapahtumaan. Jos kiinnostuit, ota yhteyttä: [email protected].